Provjerite učinkovitost i troškove uređaja: Hrvoje Požar razvio vrlo korisnu aplikaciju

Autor: Marija Crnjak , 23. kolovoz 2021. u 09:58
U aplikaciji se mogu definirati troškovi u kunama/Shutterstock

Radi se o aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu i odabir proizvoda te izračun troškova uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda, uspostavljene s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL).

Kao partner Europske unije na projektu novog označavanja energetskih razreda uređaja Label 2020, Energetski institut Hrvoje Požar razvio je alat “Provjera učinkovitosti uređaja”.

Radi se o aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu i odabir proizvoda te izračun troškova uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda, uspostavljene s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL).

Kako je poznato, EU je uvela nove energetske oznake za kućanske uređaje, televizore i elektroničke zaslone koje će kupcima pružiti kvalitetniju podršku pri odabiru.

Nove energetske oznake uvedene su u ožujku i predstavljaju povratak izvornome konceptu razreda energetske učinkovitosti od A do G. Označavanje znakom ‘+’ više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.

“Projekt Label 2020. financira EU s ciljem da se olakša tranzicija prema novoj energetskoj oznaci, a u sklopu projekta razvijen je alat kojim možemo uspoređivati uređaje koji imaju novu energetsku oznaku.

Svi podaci se preuzimaju iz Europske centralne baze podataka uređaja, gdje se uz jednostavne kalkulacija može dobiti koliki je očekivani trošak u životnom vijeku pojedinog uređaja.

Aplikacija koristi da uspoređujemo različite uređaje, koje možemo unijeti na dva načina, ili da unesemo ime proizvođača i model ili da skeniramo QR kod na energetskoj oznaci.

U aplikaciji možemo definirati troškove u kunama koje će nam taj uređaj kroz neko razdoblje izazvati, u skladu s našim način korištenja. Može se dodati i sama cijena uređaja, što je dodatni podatak na temelju kojeg donosimo odluku koji uređaj kupiti”, pojašnjava voditelj projekta Marko Biščan.

Komentirajte prvi

New Report

Close