Hrvatski poslodavci masovno traži strane radnike, ali suočavaju se s golemim problemom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. svibanj 2023. u 10:13
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pripreme za doček turista kasne zbog birokracije.

Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list.

Radi se o kašnjenju većem od 45 dana. Kad kontaktiramo ministarstva, kažu da su potkapacitirani i da se obratimo ministrima. Poslani su im dopisi, ali ništa se još nije promijenilo. Evo, na primjer, hrvatskom veleposlanstvu u Jakarti u Indoneziji na dan uputimo oko 30 zahtjeva za vize, a dobivamo jednu dnevno. Tu se vidi koliki je omjer obrađenih zahtjeva. Situacija se sve gora jer je priljev zahtjeva za strane radnike sve veći, a kadrova koji te zahtjeve obrađuju ima isto kao i prijašnjih godina – kaže za Večernji list Stjepan Jagodin, direktor tvrtke Pinoy 385 iz Zagreba koja “uvozi” strane radnike.

Pripreme za doček turista kasne zbog birokracije, pa u restoranima, hotelima i kafićima zdvajaju hoće li im radnici iz BiH, Srbije, Nepala, Indije, Filipina… stići na vrijeme i proći obuku.

I Udruga Glas poduzetnika upozorila je jučer na dug i neizvjestan proces izdavanja radnih dozvola izvan propisanog roka. Iako bi im, napominju, Ministarstvo unutarnjih poslova trebalo izdati radne dozvole u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva, često se procedura produljuje na tri i više mjeseci, što dovodi do zastoja u zapošljavanju te neizvjesnosti i za poslodavce i za radnike.

Problem sa sporim sustavom izdavanja dozvola za sobom povlači cijeli niz drugih komplikacija poput preopterećenosti postojećeg osoblja, smanjenja kvalitete usluga i potencijalnog gubitka poslovnih prilika, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

Komentirajte prvi

New Report

Close