Hrvatski plodovi ni 24 sata od berbe izravno stižu u Austriju i Sloveniju

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 27. travanj 2019. u 10:32
Foto: Getty Images

Voće i povrće plasiraju preko stranice Finoteka.Dostava.com, izbjegavajući prekupce.

Hrvatski proizvođači voća i povrća, ali i drugih proizvoda s dodanom vrijednosti započeli su koristiti pogodnosti zajedničkog EU tržišta i mogućnosti da proizvode plasiraju, zasad u Austriji i Sloveniju. Na stranici www.FinotekaDostava.com kupci iz Hrvatske, Slovenije i Austrije na kućni prag mogu naručiti proizvode hrvatskih OPG-ova, a naručeno, svježe i pažljivo upakirano dostavlja se na adrese izravno iz Hrvatske.

“Finotekina specifičnost je što voće i povrće ne skladištimo već funkcioniramo po principu s polja na stol u roku 24 h. To doslovce znači da neko voće ili povrće koje upravo sada raste u nečijem vrtu u Hrvatskoj već sutra je paket s proizvodima dostavljen na kućni prag u Beču, Ljubljani ili npr. Zagrebu“, kaže Hrvoje Kolman vlasnik Finoteka Dostave.

Kolman tako proizvode hrvatskih OPG plasira od 2008., a najpoznatiji je postao prije nekoliko godina kada su preko njegove tražilice ogromne količine neretvanskih mandarina završile diljem Hrvatske kad je uvedena zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju iz EU.

“Naša je dostava jednako kvalitetna na otocima kao i na kopnu. Kvaliteta usluge i brzina dostave jednaka je neovisno živite li u gradu ili u najudaljenijem mjestašcu. Svi naši paketi s voćem i povrćem stižu u roku 24 h od berbe – bilo da ste u Hrvatskoj, Sloveniji ili bilo gdje u Austriji”, kaže Kolman. Objašnjava da tržište Austrije testno rade posljednjih mjeseci, dok su na slovenskom tržištu više od godinu dana.

Samo 'dobri' proizvođači

Zasad u Austriju proizvode naših OPG-ova najviše naručuju naši ljudi, iz Hrvatske i drugih država bivše Jugoslavije jer još nemaju uslugu na njemačkom jeziku. Sa Slovenijom je lakše budući da njihovi potrošači razumiju hrvatski, a kako je pakirnica u Čakovcu, puno Slovenaca počelo je koristiti ovu uslugu. “Mjesečno u Sloveniju isporučujemo stotinjak paketa, pakiranja od 40 do 25 kilograma. Ovih dana dobro idu šparoge, a uskoro će krenuti jagode, trešnje i drugo voće i povrće”, kaže Kolman. Cijene naših kvalitetnih proizvoda ipak su nešto niže od onih u Sloveniji i Austriji zbog čega očekuje da bi ovakva prodaja mogla postati vrlo atraktivan. Domaći poljoprivrednici dostavljaju svoje proizvode u Finotekinu pakirnicu. Proizvodi se pomno pregledavaju, važu, prema narudžbi upakiraju te isti dan šalju. Poljoprivrednici zaobilaze prekupce, a potrošači hranu nepoznatog podrijetla, GMO, hladnjače, tretiranja hrane ‘kemijom’.

“Jako nam je važno s kim surađujemo. Odabiremo prvenstveno ‘dobre’ proizvođače, ljudski korektne, one kojima poljoprivreda nije samo posao nego i užitak. Odabiremo one kojima oči ‘zacakle’ kad pričaju o proizvodima. Pronalazak i odabir takvih Finotekin je najveći izazov, a njihovo isticanje velika odgovornost koju smo od prvog dana prihvatili”, kaže Kolman. Iako teže tome da svi naši proizvođači budu u sustavu eko proizvodnje, neki od OPG-ova ipak nemaju eko certifikat. “Nismo se željeli odreći proizvođača koje poznajemo i pratimo godinama te vrlo dobro znamo da imaju kvalitetniji proizvod od nekih iz eko proizvodnje”, ističe vlasnik Finoteke.

Nije tretirano

U Hrvatskoj se može birati između dva plaćanja pouzećem (dostavljaču) ili na Finotekin račun (internet bankarstvom ili uplatnicom). Proizvodi se dostavljaju vlastitim vozilima ili u suradnji s GLS paketnom distribucijom. Kolman kaže kako se greške pri pakiranju ili transportu događaju vrlo rijetko, ali su moguće.

“Pogotovo kad poneki komad posebno osjetljivog ili lako kvarljivog proizvoda (ribizl, breskva, nektarina, jagoda…) stigne do kupca ‘neispravan’, ali – to je naš rizik. Finotekino voće i povrće, jer funkcioniramo po principu s polja na stol u roku 24 h nakon berbe, nije tretirano ‘kemikalijama’ pa je normalno da mu je rok trajanja kraći nego onome u klasičnim trgovinama”, zaključuje Hrvoje Kolman.

Komentirajte prvi

New Report

Close