Hrvatski Kopenhagen: Po stanovniku odvoje i do 170 kila otpada godišnje, a rade i kompost koji je tražen od Zagreba do Zadra

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2022. u 09:02
Foto:Damir Spehar/PIXSELL

Od biootpada rade kompost, kojim gnoje okućnice, polja, cvijeće u gradu. I dok vam u prirodnim uvjetima trebaju mjeseci, ovdje za osam tjedana imate organsko gnojivo.

U Koprivnici nećete naći zelene otoke natrpane smećem. Ili vrećice u centru koje čekaju da ih se pokupi. U Koprivnici se susjedi ne “cinkaju”, jer u hrvatskom Kopenhagenu svatko zna odvajati otpad, javlja RTL.

“Ma svaka kuće ovdje ima mali komposter, i sve se razdvaja. Pa nikakav problem. Ima dosta spremnika, ima reciklažnih dvorišta. Treba samo edukacija i disciplina”, rekla je Ksenija iz Koprivnice.

Osamnaest godina. Toliko dugo u Koprivnici znaju gdje ide papir, metal, gdje ide plastika. Oni su naša Švicarska, oni otpad razdvajaju bolje od Parižana.

Bolji su i od Zagreba i Splita. Broj dva su u razdvajanju otpada u Hrvatskoj, 55 posto, to je njihov učinak za prošlu godinu. Po stanovniku odvoje i to 170 kilograma otpada. To vam je pola kile svaki dan. Kažu nam, ove godine, bit će još bolji.

Imaju boxeve, podzemne spremnike, nadzemne kante, reciklažna dvorišta, odlagališta za jestivo ulje, ovdje se može sve. I dok u Zagrebu imamo plave, smeđe, žute vrećice, ovdje toga nema.

“Pa miješani smo odmah krenuli s kantama, ovo ostalo smo počeli s vrećicama, ali onda smo se odlučili ne stvarati dodatan otpad jer to nema smisla, i sada za sve četiri vrste otpada imamo kante”, rekao je direktor sektora za gospodarenjem otpadom, Saša Grubačević

Što znači da na godišnjoj razini uzmete kantu, onu od 120 litara platite 74 kune, a u to je uključen i jedan odvoz mjesečno. A sada biootpad. Od njega rade kompost, kojim gnoje okućnice, polja, cvijeće u gradu. I dok vam u prirodnim uvjetima trebaju mjeseci, ovdje za osam tjedana imate organsko gnojivo. Koprivničko gnojivo žele svi – od Zagreba do Zadra.

“S onim biootpadom kojeg sakupimo na kućnom pragu – radimo kompost prve klase. Koristi se dalje u poljoprivredi, ovdje ga ljudi kupuju a mogu ga dobiti i besplatno”, rekao je Grubačević.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close