Hrvatski izvoz u SAD prepolovio se na 2,5 mlrd. eura

Autor: Ana Blašković , 20. svibanj 2019. u 22:00
Trumpova domovina trgovinski gubitnik/REUTERS

EU je s Amerikom u trgovinskom suficitu od 139 mlrd. eura, najviše izvoze Nijemci.

S trgovinskim ratom Kine i Sjedinjenih Američkih Država u fokusu svijeta, nije zgorega istaknuti da ni trgovinska razmjena s Europskom unijom ne ide u korist 'Ujaka Sama'.

Jezičac na trgovinskoj vagi značajno preteže u korist Starog kontinenta sa suficitom od 139 milijardi eura. Prošle godine europske tvrtke izvezle su na američko tržište 407 milijardi eura vrijedne robe, dok su uvezle 268 milijardi eura.

U zadnjih 10 godina, u razdoblju od izbijanja krize 2008. do 2018., EU je ostvarivala trgovinski višak u robnoj razmjeni, pokazuju brojke Eurostata.  Premda je on u tim godinama lagano varirao, sveukupno gledano zabilježio je rast. Sjedinjene Države najveći su partner europskim izvoznicima s 21 posto ukupnog izvoza koji odlazi preko Atlantskog oceana, a drugi najveći partner uvoznicima nakon Kine, 14 posto ukupnog uvoza u EU dolazi iz SAD-a. 

Očekivano, trgovinom dominiraju oprema i vozila, kemikalije i ostala proizvedena roba. Te kategorije čine 89 posto izvoza iz Unije te 80 posto uvoza iz SAD-a. Na američko tržište najviše su naslonjene Velika Britanija i Njemačka; Velika Britanija vodeći je uvoznik proizvoda kojih godišnje kupi za 55 milijuna eura.

Njemačka industrija najveći je europski izvoznik koja je prošle godine prodala roba za 114 milijardi eura.  Hrvatski izvoz u SAD u 2018. praktično se prepolovio na 2,5 milijarde eura s 4 milijarde godinu ranije, dok je uvoz bio veći za 260 milijuna, dosegnuvši 1,334 milijarde eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Hrvatski izvoz u SAD u 2018. praktično se prepolovio na 2,5 milijarde eura s 4 milijarde godinu ranije”

Kuna ili eura?

New Report

Close