Hrvatski grad proglašen za jedan od najljepših u Europi

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2024. u 13:48
Foto: Pixabay

Znamenitosti ovog grada svrstavaju se među najbolje očuvane na Mediteranu.

Mali gradovi često nezasluženo prolaze ispod radara svjetskih putnika. Da, lijepo je vidjeti metropole pune povijesti i kulture poput Rima ili Pariza, ali sasvim posebna mjesta često se kriju na nerazvikanim lokacijama. Zato je svjetski turistički medij Conde Nast Traveller napravio listu najljepših malih gradova u Europi, a u društvu pravih europskih bisera našao se i grad Korčula na istoimenom otoku. Portal poziva svoje čitatelje da otkriju čarobna mjesta s populacijom koja je često manja od broja ljudi u redu u Eiffelovom tornju i prepuste se njihovoj ljepoti i šarmu.

“Korčula je jedan od najpopularnijih hrvatskih otoka, poznat po izvrsnom vinu i gustim šumama. Njegov najveći grad, istoimena Korčula, naziva se i “mali Dubrovnik” zbog svojih utvrđenih srednjovjekovnih zidina i uskih ulica. Lokalna legenda kaže da je ovdje rođen istraživač Marko Polo, a mjesto njegovog navodnog rođenja otvoreno je za posjetitelje”, opisuje Conde Nast.

I zaista, grad Korčula, ujedno i centar otoka, sa svojom bogatom kulturom, povijesnim nasljeđem i prekrasnim krajolikom slovi za jednu od najpopularnijih destinacija na Jadranu. Znamenitosti Korčule svrstavaju se među najbolje očuvane na Mediteranu, piše Putni kofer.

Okružen zidinama i kulama koje su nekoć služile za obranu, grad Korčula sazdan je od kamena i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu. Unutar stare gradske jezgre skrivaju se uske uličice, nebrojene stube i šarmantni prolazi, postavljeni u obliku riblje kosti kako bi bolje štitili stanovnike te kako bi se omogućilo udobno strujanje zraka. Tako pomno osmišljen raspored čini stari grad pravim arhitektonskim čudom. Njegove je čari najbolje otkriti u šetnji tijekom koje će vas okruživati povijest i priče o minulim vremenima.

Stanovnici grada Korčule s ponosom pričaju štoriju o najpoznatijem Korčulanu, Marku Polu. Ovaj je pustolov i trgovac zarobljen u bitci između Genove i Venecije 1298. godine, a tijekom tog zarobljeništva nastalo je djelo „Il Millione“ u kojem je opisao svoja putovanja po Dalekom Istoku. I dok neki povjesničari navode kako je Polo možda ipak bio iz Venecije, Korčulani ne žele o tome ni čuti. Pokušajte sami dokučiti istinu obilaskom kuće i kule Marka Pola, a za prave ljubitelje povijesti, tu je i istoimena izložba.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Korčule je katedrala sv. Marka koja datira još iz 15. stoljeća. S njenog zvonika možete uživati u impresivnom pogledu koji puca na arhipelag malih otočića, a zahvaljujući izuzetnoj akustici, katedrala je danas omiljeno mjesto za održavanje koncerata klasične glazbe. Blizu trajektne luke nalazi se glavni ulaz u povijesno središte otoka – Kopnena vrata – gdje ćete pronaći dva izrazito važna simbola korčulanske povijesti: ploču s krilatim lavom Svetoga Marka kao simbola vladavine Mletačke Republike te spomen ploču o tisućitoj godišnjici krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Korčulu krase i lijepe šetnice uz more, a istraživanje grada dovest će vas i do neobične građevine polukružnog oblika – Kule Zakerjan. Ova kula građena je u periodu od 1481. do 1483. godine, a projektirao ju je i gradio lokalni majstor Marko Andrijić. Danas ćete ovdje pronaći ugostiteljski objekt s pogledom koji oduzima dah. Korčula je grad s 5500 stanovnika koji svoju povijest i ljepotu čuva i njome se neizmjerno ponosi, te je svakako mjesto koje vrijedi posjetiti barem jednom u životu.

Komentirajte prvi

New Report

Close