HPK: Očekujemo provedbu zahtjeva i zaštitu poljoprivredne proizvodnje, u suprotnom kreće organizacija prosvjeda

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2024. u 18:00
Foto: Pixabay/Ilustracija

Upravni odbor HPK donio je odluku da će prije hrvatskih prosvjeda provesti još jedan krug pregovora sa Vladom RH

Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore, na svojoj je sjednici koja je održana 13. veljače 2024. godine donio odluku da hrvatski poljoprivrednici za sada ne idu u prosvjede, ali se solidariziraju sa zahtjevima prosvjednika u EU, te daju podršku poljoprivrednicima drugih članica.

Upravni odbor HPK donio je odluku da će prije hrvatskih prosvjeda provesti još jedan krug pregovora sa Vladom RH, te poslati snažnu poruku EU kako se hrvatski poljoprivrednici zalažu za hitne izmjene Zajedničke poljoprivredne politike EU, koja ne ide na ruku proizvodnji te urušava konkurentnost sela i proizvodnje hrane.

“Upravni odbor nije bio jedinstven po pitanja pokretanja velikih prosvjeda poljoprivrednika kod nas. Zato smo na sjednici definirali naše ključne zahtjeve koje ćemo još jednom uputiti Vladi RH i resornom Ministarstvu, kako bi im opet ukazali na probleme s kojima su suočeni hrvatski poljoprivrednici. Jasno smo definirali naše nacionalne probleme u poljoprivredi, koji su specifični i drugačiji od onih u EU, a koje je hitno potrebno rješavati. Ukoliko ne bude sluha i ne dobijemo jasne odgovore od Vlade RH i resornog Ministarstva, spremni smo ubrzo krenuti u organizaciju velikih prosvjeda. Na njima ćemo upozoriti na izuzetno teško stanje u proizvodnji, te nemogućnosti da se hrvatska poljoprivreda zbog svih ograničenja novog ZPP nosi sa ogromnom administracijom, stranom uvoznom konkurencijom te rušenjem proizvođačkih cijena. Zbog toga se uništava domaća proizvodnja, a mnogi proizvođači odustaju od svoje proizvodnje, koja njima znači egzistenciju”, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Iz HPK poručuju kako će se na razini europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca 23. veljače 2024. održati sastanak svih EU poljoprivrednika, na kojem bi se trebala donijeti odluka da li se ide u generalni prosvjed na razini cijele EU.

“Pričekat ćemo da vidimo postoji li jedinstvo unutar našeg EU udruženja i da li se ide u prosvjede u svim državama, a do tada ćemo vidjeti što o teškoj situaciji u hrvatskoj poljoprivredi misli Vlada i resorno Ministarstvo”, ističu iz HPK.

Upravni odbor HPK složio se kako je potrebno žurno krenuti u revidiranje europske poljoprivredne politike jer je ona sada suočena sa brojnim problemima, koji su pali na teret hrvatskih, a i svih europskih proizvođača. Na prvom mjestu su gospodarski tereti, ogromna birokracija i administracija koji guše poljoprivrednike.

“Hrvatskim i europskim poljoprivrednicima treba omogućiti da proizvode hranu, smanjiti im administriranje i istovremeno im osigurati pravednu i dostojnu naknadu za proizvodnju hrane. Uz to treba misliti i na potrošače koji sve teže podnose teret ogromnih cijena i upitnu kvalitetu proizvoda na tržištu. Potrebno je žurno revidirati europske politike i uravnotežiti ju, što je pod pritiskom prosvjeda poljoprivrednika diljem Europe već ušlo u fokus donositelja odluka te je povučen sporni prijedlog o pesticidima. Ostalo je pitanje nelojalne konkurencije i loših trgovinskih sporazuma EU i trećih zemalja iz kojih na naše tržište ulaze proizvodi po niskim cijenama, tretiranih sa sredstvima koja nisu dozvoljena u EU, što je loše ne samo za naše proizvođače, već i za potrošače. Isto tako, ostalo je pitanje rješavanja uvoza robe iz Ukrajine koji je prošle godine napravio ogroman nered i urušio cijene i u Hrvatskoj, što je potrebno zaustaviti”, poruka je HPK.

Iz HPK ističu kako učinci klimatskih i geopolitičkih kriza značajno utječu na poljoprivrednike, a hrvatski poljoprivrednici uz sve to strahuju da će im biti nametnuto još više ograničenja i više europskih propisa s teškim i nepovratnim posljedicama na proizvodnju, prihode, što će u konačnici voditi ka povećanje uvoza uz manje ekološke i socijalne standarde.

“Posljednjih nekoliko godina HPK je snažno upozoravala na to, te smo od vladajućih tražili da se uvaže stavovi i mišljenja naših Sektorskih odbora oko kreiranja Strateškog plana koji treba biti u službi proizvodnje i razvoja poljoprivrede. Kao rezultat nerazumijevanja imamo situaciju koja je trenutačno vrlo napeta kao u Hrvatskoj tako i u drugim državama članicama. Poljoprivrednici izlaze na ulice jer je opstanak obiteljskog gospodarstva, kakav je danas poznat, u opasnosti”, naglasili u HPK.

Kada je riječ o nacionalnim problemima u poljoprivredi, koji su specifični i odstupaju od onoga što traže EU poljoprivrednici, Upravni odbor je donio sljedeće odluke i zahtjeve koje će uputiti Vladi RH i resornom Ministarstvu:

Traži se:

1. Smanjiti administrativno opterećenje poljoprivrednika; ukinuti geotagiranja fotografija

2. Oformiti tripartitno Povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena koji bi činilo Ministarstvo poljoprivrede, HPK i predstavnici znanosti

3. Pokrenuti izmjenu Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, gdje se uzimaju u obzir podaci iz točke 3.

4. Pokrenuti izmjenu strateškog plana ZPP u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade

5. Pojačati kontrolu uvoza hrane, poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz trećih zemalja u suradnji sa Državnim inspektoratom RH-om; te povećati ulaganje u marketing domaćih proizvoda

6. Pokretanje i ustrajavanje Uzajamnog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji (minimalno 100 milijuna eura)

7. Dozvoliti upis u ARKOD svima koji koriste parcelu, a za ostvarivanje prava na potporu koristiti trenutni pravilnik, te revidiranje Zakona o poljoprivrednom zemljištu

8. Povećati deminimis potpore na 25.000 eura

9. Ukinuti plaćanje poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta, po uzoru na komasaciju

10. Uvesti nacionalnu potporu (kapitalna ulaganja) uz povrat od 40% posto za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 eura.

“Ovo su glavni zahtjevi koji su polazna osnova za daljnje razgovore sa Vladom i Ministarstvom poljoprivrede, a tiču se ključnih problema hrvatske poljoprivrede. Smatramo kako je potreban jasan dijalog sa Vladom RH. Želimo snažnu podršku potrošača jer su u sadašnjim tržišnim i geopolitičkim okolnostima najugroženiji upravo oni – potrošači. Proizvođači trpe gubitke, dok svi ostali u lancu koriste ovu situaciju i izvlače ogromne profite. To je jasna poruka svih poljoprivrednika koji su spremni krenuti u prosvjede, ukoliko Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede hitno ne poduzmu sve potrebne mjere za izvršenjem naših zahtjeva”, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Komentirajte prvi

New Report

Close