Francuski poljoprivrednici idu kući, ali bijes se širi na drugim mjestima u Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2024. u 20:00
FOTO: REUTERS/Abdul Saboor

Poljoprivrednici koji prosvjeduju tražeći pravedne cijene i manje birokracije blokirali su granicu između Belgije i Nizozemske u petak, a francuski poljoprivrednici počeli su ukidati blokade diljem zemlje nakon što je vlada učinila dodatne ustupke.

Prosvjedi poljoprivrednika izbili su u brojnim europskim zemljama od Francuske do Poljske, razotkrivajući napetosti oko toga kako na poljoprivredu utječu nastojanja Europske unije da se bori protiv klimatskih promjena, rastućih troškova i konkurencije iz inozemstva.

Nezadovoljstvo je došlo do vrhunca ovaj tjedan u Bruxellesu, gdje su poljoprivrednici bacali jaja, kamenje i petarde na Europski parlament dok su od čelnika EU-a na obližnjem samitu zahtijevali da učine više kako bi im pomogli.

Belgijski i nizozemski poljoprivrednici blokirali su nekoliko graničnih prijelaza između svojih zemalja u petak nastavljajući sprečavati kamione da uđu ili izađu iz luke Zeebrugge, koja upravlja uvozom automobila i nekih svježih proizvoda iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja.

Proizvođači automobila koji šalju isporuke kroz Zeebrugge su Tesla, BMW, Mercedes, Hyundai i Volvo, rekao je glasnogovornik luke, dodajući da se kapacitet luke brzo puni vozilima zaglavljenim na rivi. Oko 2000 kamiona ostalo je izvan luke.

Belgijski premijer Alexander De Croo pozvao je poljoprivrednike da ukinu blokade.

Francuski poljoprivrednici su u međuvremenu uklonili mnoge od svojih cestovnih blokada napravljenih od bala sijena na desecima mjesta diljem Francuske, uključujući nekoliko autocesta koje vode u glavni grad, zasad zaustavivši prosvjede nakon što su primili nova obećanja vlade.

“Blokade se uklanjaju regiju po regiju. Neke su još uvijek na mjestu, ali malo po malo, tijekom jutra, bit će uklonjene”, rekao je za radio franceinfo Jerome Despey, glavni tajnik nacionalnog sindikata poljoprivrednika FNSEA.

Francuski poljoprivrednici rekli su da vlada predsjednika Emmanuela Macrona sada mora brzo djelovati u skladu sa svojim obećanjima, koja uključuju ukidanje planova za povećanje poreznih doprinosa na dizel za traktore, ublažavanje propisa o pesticidima, odgađanje odluke o novim pravilima o neobrađenom zemljištu i uvođenje više sigurnosnih provjera kod uvoza hrane.

Njihov povratak na farme donijet će malo predaha novom francuskom premijeru Gabrielu Attalu (34), ali drugdje u Europi vlade se i dalje bore da obuzdaju širenje ogorčenosti.

Grčka vlada priopćila je da će produljiti posebne porezne olakšice na poljoprivredni dizel za godinu dana kako bi pomogla poljoprivrednicima, čiji zahtjevi također uključuju jeftiniju električnu energiju i bržu kompenzaciju za usjeve i stoku izgubljene u poplavama.

Komentirajte prvi

New Report

Close