Traže odgodu fiskalizacije: Više edukacije, manje represije!

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2012. u 13:15
Thinkstock

Dragutin Ranogajec zabrinut je što će obrtnici imati visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni, pod prijetnjom kazni do 500.000 kuna.

Hrvatski sabor na 6. sjednici održanoj 23. studenoga usvojio je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. HOK upozorava na visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni i održavanja, kao i na visoke kazne. Ujedno traži se odgoda primjene Zakona za sve obveznike fiskalizacije do 1. srpnja 2013.

>>> Vodič kroz fiskalizaciju

Vezano za donošenje Zakona, predsjednik Dragutin Ranogajec istaknuo je zabrinutost što će obrtnici imati visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni, neizbježne izvanredne troškove nadogradnje i kasnijih popravaka uređaja i softvera, pod prijetnjom prekršajnih kazni do 500.000 kuna. U nekim je zemljama u troškovima uvođenja fiskalnih blagajni participirala država, a Hrvatska obrtnička komora zalaže se za takav model.

Stoga HOK poziva Ministarstvo financija i Poreznu upravu na razumijevanje prilikom početnih nadzora kod primjene Zakona. Više edukacije, a manje represije pravi je put koji će dati rezultate, jer su obrtnici na svim razinama, a ne samo u turizmu i ugostiteljstvu, zainteresirani za dostizanje visoke kvalitete i konkurentnosti u poslovanju.

Na 25. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, održanom 19. i 20. studenoga u Termama Tuhelj, Ceh ugostitelja usvojio je niz zaključaka, među kojima je i jedan vezan za fiskalizaciju: Ceh podržava Konačni prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, s tim da se primjena Zakona za ugostiteljstvo, odnosno za sve obveznike fiskalizacije odgodi do 1. srpnja 2013. godine, kako bi bilo dovoljno vremena za prilagodbu. Smatramo da bi trebalo smanjiti predviđene kazne za prekršaje. Također, s obzirom na predviđene troškove uvođenja fiskalnih blagajni, traži se njihovo subvencioniranje.

Člankom 37. Zakona definirani su datumi stupanja na snagu za pojedine kategorije:

(1) Od 1. siječnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije i to za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu bez obzira na djelatnost koju obavljaju, te za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I područja NKD 2007.).

(2) Od 1. travnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije, koji nisu obuhvaćeni stavkom 1. ovoga članka, i to obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla (Oznaka G područja NKD 2007.) te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.

(3) Od 1. srpnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za sve obveznike fiskalizacije.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close