Hoće li novi čelnik HUP-a biti prvi čovjek Plive?

Autor: Ana Blašković , 30. lipanj 2020. u 08:01
Boris Drilo iz HT-a i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a/I. Šoban/PIXSELL

Među imenima koja se ‘vrte’ kao potencijalni čelnici udruge koja raspolaže s 20-ak milijuna kuna spominju se još prvi čovjek Podravke Marin Pucar te Boris Drilo iz HT-a.

Nakon mjeseci turbulencija i skandala u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u javnosti je poput metka odjeknulo da dio članstva na čelne pozicije organizacije gura šefa Fortenove Fabrisa Peruška i bivšu potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić.

Plenkovićeva bivša bliska suradnica koja je dala ostavku u aferi Borg ubrzo je glasine demantirala. Među imenima koja se “vrte” su i čelnik Podravke Marin Pucar, Boris Drilo iz HT-a, kao i, neslužbeni favorit, prvi čovjek Plive Mihael Furjan.

Poznavatelji prilika u HUP-u neslužbeno kažu da je Furjan kandidat kojeg bi najradije vidjeli na mjestu predsjednika navodeći da je menadžer mlađe generacije koji uživa respekt članova, no da još važe odluku.

Kolizija sa statutom

Isto vrijedi i za Borisa Drilu, no upitno je zeleno svjetlo matičnih kompanija. Taj problem Marin Pucar vjerojatno ne bi imao, no pitanje je koliko bi članovi bili otvoreni da ih prezentira osoba iz kompanije pod kontrolom države.

Peruškova kandidatura navodno također ima statutarnih izazova što upućeni smatraju problematičnim u okolnostima kada su kritike vodstvu i upućivane s pozicija kolizije sa Statutom, poput članstva Davora Majetića u NO-u HT-a. Na zamolbu za komentar Furjan nam je poručio da “podržava promjene u HUP-u u smislu još veće transparentnosti i demokratičnosti u poslovanju te se zalaže za veće sudjelovanje i utjecaj samih članica”.

O kandidaturi nije želio jer “Nominacijski odbor nije definirao kriterije za izbor”. Pogoršanje ekonomske situacije na površinu je izbacilo višegodišnje nezadovoljstvo dijela članova. Riječ je o jednoj od najmoćnijih udruga u Hrvatskoj koja okuplja tvrtke, raspolaže s 20-ak milijuna kuna budžeta od članarina i Vladi je partner u Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Traže učinkovitost

‘HUP za HUP’ se zalaže za brze i istovremene izbore za sva ključna tijela Udruge kako bi se nakon formiranja nove Vlade moglo učinkovito djelovati.

Korona kriza, međutim, lansirala je u fokus i Udrugu Glas poduzetnika kao konkurenciju HUP-u upravo u dijelu koji se najglasnije kritizira, a to je slaba reprezentativnost malih i srednjih, netransparentnosti donošenja odluka (i trošenja novca) te slaboj komunikaciji s granskim udrugama.

“HUP se previše u javnosti postavio poslodavci vs. radnici, a to je pogrešno, jer ako je poslodavcima bolje onda će biti i radnicima. Zbog takvog stava i sentiment javnosti prema HUP-u treba “reset”, promjenu vodstva i smjenu generacija, a u javnom diskursu djelovanje usmjeriti k boljitku cijelog društva”, kaže sudionik blizak inicijativi koja želi smjenu generacija.

“HUP za HUP” aktivno se zalaže za brze i istovremene izbore za sva ključna tijela Udruge kako bi se nakon formiranja nove Vlade i trenutka ozbiljnijeg usporavanja hrvatskog gospodarstva moglo učinkovito djelovati. Uz izbore za predsjednika, neophodno je provesti izbore za članove novog Izvršnog i novog Nadzornog odbora, koji će moći koordinirano s granskim udrugama i Savjetom raditi na ubrzanom izlasku iz krize, izazvane korona virusom”, stoji u tekstu dokumenta.

Do sada 13 potpisnika

Inicijativa je dosad okupila 13 potpisnika (pozivajući i druge) koji traže promjene i žele raditi na novoj viziji, programu i organizaciji.

Među njima su granske udruge ICT-ja, proizvođača lijekova, privatnih zdravstvenih institucija, financijaša, malih i srednjih poduzetnika, poslodavaca u obrazovanju te novinskih izdavača. Uz spomenute Drilu i Furjana, inicijativu potpisuju Igor Škrgatić, Petar Šimić i Manuela Šola (udruga malih i srednjih poduzetnika), Zdravko Plazonić (izvršni odbora Dalmacija), dekan Algebre Mislav Balković (Udruga poslodavaca u obrazovanju), Boris Trupčević uime HUP udruge novinskih izdavača.

Sa strane ICT-ja tu su Ivan Ante Nikolić i Hrvoje Josip Balen (Udruga ICT), Denis Sušac ( izvršni odbor Osijek), Ognjen Bagatin (Udruga privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb) te John M. Gašparac iz PWC-a (Udruga financijskog poslovanja).

Komentirajte prvi

New Report

Close