HNB: U srpnju snažan sezonski rast domaćih depozita, razmjerno snažno rasli i krediti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2023. u 14:27
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Naime, sredinom prošle godine zabilježeno je znatno zaduživanje poduzeća nakon rasta cijena sirovina i energenata, kao i jačanje priljeva gotovine u banke uoči uvođenja eura, napomenuto je.

Očekivani dobri financijski rezultati glavnog dijela turističke sezone potaknuli su u srpnju snažan sezonski rast ukupnih domaćih depozita, ponajprije kućanstava i poduzeća, a nastavljen je i razmjerno snažan rast ukupnih kredita, izvijestili su u četvrtak iz HNB-a.

Ukupni depoziti tako su u srpnju u odnosu na lipanj porasli za 1,5 milijardi eura ili 2,8 posto (na osnovi transakcija), istaknuto je u komentaru kretanja kredita i depozita Hrvatske narodne banke (HNB). Pritom su prekonoćni depoziti porasli za milijardu eura, a oročeni depoziti za 0,5 milijardi eura.

Promatrano sektorski, najviše su porasli prekonoćni depoziti kućanstava, 0,5 milijardi eura, zatim nefinancijskih poduzeća, 0,4 milijarde eura, a slabije su rasli i prekonoćni depoziti ostalih financijskih institucija, 0,1 milijardu eura.

Rastu oročenih depozita najviše su pridonijeli sektor nefinancijskih poduzeća, s 0,3 milijarde eura i, nešto manje izraženo, ostale financijske institucije, s 0,1 milijardom eura, dok su oročeni depoziti kućanstava tek blago porasli, naveli su iz HNB-a.

Nastavljen trend usporavanja rasta godišnje stope domaćih depozita

No, snažan sezonski porast ukupnih domaćih depozita u srpnju nije znatnije utjecao na tendenciju usporavanja godišnje stope njihova rasta započetu početkom ove godine, nakon uvođenja eura, istaknuli su iz HNB-a.

Na godišnjoj su razini ukupni domaći depoziti tako usporili rast s 5,8 posto u lipnju na 5,2 posto u srpnju (na osnovi transakcija), zbog učinka baznog razdoblja, odnosno izraženijeg rasta u istom mjesecu prethodne godine.

Naime, sredinom prošle godine zabilježeno je znatno zaduživanje poduzeća nakon rasta cijena sirovina i energenata, kao i jačanje priljeva gotovine u banke uoči uvođenja eura, napomenuto je.

Promatrano sektorski, depoziti nefinancijskih poduzeća i stanovništva usporili su rast na godišnjoj razini s 8,2 posto u lipnju na 5,4 posto u srpnju, odnosno sa 7,4 u lipnju na 7,2 posto u srpnju.

Stambeni krediti s najsnažnijim rastom u godinu dana

Kako su istaknuli iz središnje banke, ukupni krediti nastavili su rasti i u srpnju razmjerno snažnim intenzitetom, kao i proteklih mjeseci, ovaj put za 246 milijuna eura ili 0,7 posto.

Pritom su stambeni krediti zabilježili najsnažniji rast u proteklih godinu dana, za 158 milijuna eura, odražavajući novi krug dodjele državnih subvencija za stambene kredite, a snažno su porasli i gotovinski nenamjenski krediti, 67 milijuna eura.

U segmentu kredita nefinancijskim poduzećima, porasli su krediti za investicije i u manjoj mjeri krediti za obrtna sredstva.

No, istodobno su se smanjili krediti za turizam, faktoring i udjeli u sindiciranim kreditima, što je prigušilo ukupan porast kredita poduzećima, koji je iznosio 27 milijuna eura.

Rast kredita stanovništvu nastavio ubrzavati na godišnjoj razini

Na godišnjoj se razini rast kredita stanovništvu nastavio ubrzavati, sa 6,6 u lipnju na 6,9 posto u srpnju (na osnovi transakcija), pri čemu se nastavilo ubrzavanje rasta i gotovinskih nenamjenskih kredita, sa 6,3 na 6,8 posto, i stambenih kredita, s 9,2 na 9,5 posto.

Krediti poduzećima u srpnju su pak usporili godišnji rast, s 13,5 na 10,8 posto, što je dovelo do usporavanja rasta ukupnih kredita, s 9,2 na 8,2 posto, izvijestili su iz HNB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close