HNB: Rast kamata postupno povećava cijenu novog zaduživanja

Autor: Jadranka Dozan , 11. svibanj 2022. u 22:00
Guverner HNB-a Boris Vujčić/LUKA STANZL/PIXSELL

Rast cijene novog zaduživanja dodatno bi trebalo ublažiti i očekivano uvođenje eura.

U rastućoj inflaciji izgledno je zaoštravanje monetarnih politika uz podizanje ključnih kamatnih stopa središnjih banaka, a to će postupno povećati cijenu novog zaduživanja, kao i teret otplate duga za postojeće dužnike s promjenjivim kamatnim stopama, upozoravaju iz HNB-a.

U priopćenju sa sjednice Savjeta ističe se da eventualne nepovoljne učinke rasta kamata na financijski sustav ublažava dugoročni trend smanjenja ukupne zaduženosti kućanstava i poduzeća uz razmjerno nisku razinu duga kućanstava i mali broj kredita kojima bi otplate mogle znatnije porasti. Usto, rast cijene novog zaduživanja dodatno bi trebalo ublažiti i očekivano uvođenje eura.

Istodobno, u HNB-u ocjenjuju da bi globalno zaoštravanje uvjeta financiranja i povećanje domaćih kamatnih stopa moglo ublažiti neke rizike za financijsku stabilnost koji su jačali u razdoblju niskih kamata; od snažnog zaduživanja privatnog sektora do potraga za rizičnim alternativnim oblicima ulaganja koji nude više stope povrata.

“Takav je i rizik povezan sa snažnim rastom cijena stambenih nekretnina”, podsjećaju. Razvoj sistemskih ranjivosti kontinuirano se nadzire i analizira, a po potrebi i djeluje mjerama u cilju dodatnog jačanja otpornosti banaka.

“Na razini pojedinačnih dužnika pozorno se prate i uvjeti kreditiranja, kako bi se pravovremeno dijagnosticiralo potencijalne izvore sistemskih rizika i uvele odgovarajuće mjere, uključujući i strože uvjete kreditiranja potrošača”, objašnjavaju u HNB-u.

Ipak, u uvjetima kad se velik dio transakcija na tržištu nekretnina ne financira kreditima, mjere makrobonitetne politike imaju ograničen doseg pa je za smanjivanje neravnoteža potrebno zajedničko djelovanje različitih politika.

Komentirajte prvi

New Report

Close