Predsjednik Uprave Pevexa: ‘Hitno vratiti normalan rad prodajnih centara’

Autor: Suzana Varošanec , 11. travanj 2020. u 12:34
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Za sve tvrtke koje rade, Vladine mjere su izvrsno rješenje, ali za one koje ne rade – to nije slučaj, smatra predsjednik Uprave.

Parcijalno poslovanje Pevexa, iako u krizi na zavidnoj razini, s četvrtinom ukupnih rashoda kroz subvencije za plaće koje očekuju od države, dok preostalih ¾ troškova tvrtka mora zaraditi, trebalo bi zamijeniti tako da tvrtka počne puno parom raditi.

Kaže ti predsjednik Uprave ovog najvećeg domaćeg neprehrambenog lanca Jurica Lovrinčević, ujedno dopredsjednik nedavno osnovane HUP-Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara. Navedeno, tvrdi, dotiče cijeli sektor u kojem je (ne)izravno 130.000 radnika, ili nešto manje od 10% ukupnog broja zaposlenika, a može se aplicirati i na cijelo gospodarstvo.

“Samo pod uvjetom da naučimo živjeti i raditi s koronom, uz maksimalne mjere opreza, možemo spriječiti urušavanje privrede”, tvrdi on te pojašnjava:

‘Kupovna moć će snažno pasti’

“Za sve tvrtke koje rade, Vladine mjere su izvrsno rješenje, ali za one koje ne rade – to nije slučaj. Mi parcijalno radimo i sad smo na oko 40% prihoda, što je u ovoj situaciji izvrsno. No, tvrtke čije je poslovanje stalo isplatit će radnicima samo minimalac, uz aneks ugovor o radu na manji iznos. Ne smijemo zaboraviti da će kupovna moć drastično pasti; dijelom zbog straha, ali i objektivno mnogo će tvrtki propasti te velik broj radnika završiti na burzi.

Dakle, čak je i za one koji i nastave raditi u punom obujmu, pitanje koliko će iznositi gubici u sektoru. Kako dodaje, kalkulacije rađene na osnovu punog pogona pokazuju da bi brzo ostvarili i više od 50% prihoda.

Prodajni centri u Zagrebu otvoreni su za kupnju cjelokupnog asortimana, no na preostalih 20 lokacija tek za onaj vrtni te građevinski materijal, sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH. Stoga su, kaže, po njemu žurno potrebni iskoraci prema vraćanju na normalan rad, uz sve mjere koje će osigurati poslodavci kako bi se zaštitila radna sredina.

40

posto uobičajenog prihoda dosegnuo je Pevex unatoč parcijalnom radu, što je, kaže Lovrinčević, izvrsno u ovim uvjetima

“Pozivam da se propišu i strože mjere. Svi ćemo uložiti u njih kako bi se zaštitili radnici i potrošači, samo da se radi”, kaže dodajući da npr. Waste Gate ima 16 metara široke hodnike te je moguće osigurati sve propisano, tako da se ne vide stvarni razlozi zašto dućani u centrima ne bi radili.

Usto, uradi sam lanci, vrtni centri i specijalizirane trgovine za građevinski materijal već rade u većini zemalja EU, a Slovenija i Austrija uskoro najavljuju početak rada za niz djelatnosti. Što se tiče ostalih trgovaca iz neprehrambenog sektora koji sada ne rade, navodi da se očekuje još jedna bitna mjera. Po uzoru je na garancijske sheme za turizam i izvoz vezano za osiguranje likvidnosti, traži to proširenje na ostale sektore koji ne rade, poglavito neprehrambene trgovce.

“Ne smijemo spašavati neprofitabilne biznise, nego zdrave tvrtke koje su zbog ove situacije došle u problem nelikvidnosti. Spašavajući slabije kapitalizirane subjekte, spašavamo radna mjesta u njima”, navodi.

Stižu termale kamere

Nakon što su u Pevexu implementirati sve propisane mjere u cilju zdravstvene sigurnosti, upravo iz Kine nabavljaju termalne kamere za mjerenje temperature. Razliku od oko 5600 kn do pune bruto plaće za 2000 radnika tvrtka kani namaknuti, tako da plaće, uvjerava, neće smanjivati.

Iznimka je njegova, zbog zahtjeva NO-u da u znak solidarnosti prima najnižu plaću koju kompanija predviđa za pomoćne radnike. Inače, Pevexu je početkom travnja od banaka potvrđeno zadržavanje kreditnog rejtinga 3A.

New Report

Close