HGK razmišlja o pokretanju tužbi protiv Bujasa, evo koji zakon je sigurno prekršio

Autor: Marija Crnjak , 15. prosinac 2020. u 12:30
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Presudna je bila zjava šefa udruge Glas poduzetnika Hrvoja Bujasa u kojoj HGK naziva institucijom za uhljebljivanje ljubavnica.

Iz Hrvatske gospodarske komore razmišljaju o tužbama protiv Hrvoja Bujasa, predsjednika udruge Glas poduzetnika kojeg optužuju za klevetu i vrijeđanje, a za početak su ga prijavili Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. U današnjoj objavi ističu kako su slijedom izjava Hrvoja Bujasa tijekom gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2, kao institucija primorani reagirati i stati u zaštitu svojih zaposlenica i zaposlenika.

“Naime, izjava Bujasa u kojoj HGK naziva institucijom za uhljebljivanje ljubavnica direktno, besprizorno i seksistički vrijeđa sve zaposlenice Komore koje odgovorno obavljaju svoj posao. Mnoge od njih su visokokvalificirane stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom iz privatnog sektora, a Hrvoje Bujas si dopušta javno ih i neosnovano vrijeđati i prozivati.

U HGK se ponosimo činjenicom što više od tri četvrtine naših zaposlenika čine žene i smatramo to našom velikom snagom. Mjesecima trpimo kritike za koje vjerujemo da, neovisno o njihovoj neutemeljenosti, kao aktivisti imaju pravo. Trpimo uvrede i laži, no ovim je prijeđena svaka granica. Nikome, pa ni g. Bujasu, nećemo dopustiti da ponižava naše djelatnice i njihove obitelji. Kategorizirajući ih na takav način u svrhu vlastite agende otkrio je puno o sebi”, ocijenili su u priopćenju.

Ne ulazeći u analizu svih stavova koje je Hrvoje Bujas izrazio tijekom emisije, jer za to nije nadležna, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da je Hrvoje Bujas, obrazlažući  svoj negativan stav prema HGK-u kao instituciji, između ostalog, naveo i to da su žene u HGK zaposlene kao nečije „ljubavnice“, što je vrijeđanje, omalovažavanje i ponižavanje svih djelatnica HGK temeljem spola.

“Umjesto argumentirane kritike rada institucije, na koju ima pravo, g. Bujas je sugerirao da sve žene koje tamo rade nisu kvalificirane za svoj posao, već da su postavljene isključivo zbog svog ljubavničkog (spolnog) odnosa. Zakon takav seksistički pristup prepoznaje kao diskriminatoran jer se spol uzima kao relevantna i jedina osnova vrednovanja (u ovom slučaju obezvređivanja) nečijeg rada, sposobnosti ili postignuća, a što je zabranjeno čl.16st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova”, kaže Ljubičić u svom današnjem priopćenju.

Komentari (6)
Pogledajte sve

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA –  je  BESKORISNA …..  Uhljebi nagore vrste, teoretičari ..

i kvaziposlodavci ….  Politika je ovdje za nagradu postavila vjerojatno donatore, ljude kojima je

nešto dužna ili   ne znam stvarno…….ZAŠTO – ne ukine članarinu i   ne izbije iz ruke novac kojima  gospodari ova institucija …

 

GLASAM  ZA ONU STRANKU …..KOJA ĆE JE UKINUTI  …!  Kako se god zvala stranka ..

Tražio sam odvjetnika koji bi ih nagazio, ali bezuspješno!

Dajem 10.000 kn onome koji krene u totalni rat protiv HGK koja pljačka vlastite tvrtke obaveznim mjesečnim nametima. Ne želim biti član društvo koje me tjera biti članom.

Hahaha uhljebi strikes back! Rekao je istinu, treba ga utamničiti!

New Report

Close