HGK pokrenuo ocjenjivanje održivosti – bez ESG rejtinga bit će teško do kapitala

Autor: Marija Crnjak , 19. srpanj 2023. u 22:00
Marija Šćulac Domac i Tomislav Radoš/P. Macek/PIXSELL

Postupak prvog kruga ocjenjivanja krenuo je početkom ovog tjedna.

Potaknuta time što će u skladu s europskim direktivama većina poduzetnika kroz samo nekoliko godina imati obvezu godišnjeg izvješćivanja o održivosti, Hrvatska gospodarska komora (HGK) razvija prvi hrvatski ESG rating, s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za praćenje i razvoj održivih praksi, standarda i suradnje.

Postupak prvog kruga ocjenjivanja krenuo je početkom ovog tjedna, a kako su najavili na konferenciji za novinare u srijedu, održive tvrtke koje su postigle najbolje rezultate ESG ratinga u pet kategorija bit će nagrađene na četvrtom izdanju konferencije Podržimo održivo 19. rujna u Zagrebu.

Sve izraženija potreba
Usto, HGK na jesen planira krenuti s vlastitom strategijom održivosti, jer žele biti na popisu onih koji redovito izvještavaju o svojim ESG uspjesima, otkrivaju u Komori. “Održivost nije samo trend, priča za dioničare niti nešto apstraktno bez mjerljivih pokazatelja. Zahtjevi su vrlo konkretni, a ako se ne ispune, to može prekinuti pristup kapitalu u potpunosti.

Usto, u svjetlu geopolitičke, energetske i resursne krize, potreba ESG transformacije postaje sve izraženija, te investitori, kupci i potencijalni zaposlenici tvrtku sve više procjenjuju po doprinosu održivosti”, pojasnila je Marija Šćulac Domac, direktorica sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Donosi se na temelju javno dostupnih podataka i opsežnog upitnika koju mora ispuniti kandidat.

Doprinos edukaciji

HGK je kroz ESG akademiju educirala više od 800 polaznika o tome kako razviti strategiju održivosti, da bi sad na red došlo mjerenje održivih praksi.

ESG Upitnik analizira izloženost tranzicijskom riziku u tri dimenzije, razini izloženosti, razini ranjivosti i ekonomskom učinku. Komora će provesti prvi krug ocjenjivanja tvrtki za 2022. temeljem ESG ratinga u periodu od 17. srpnja do 31. kolovoza.

Osim ove ocjene, za koju se nadaju da će postati benchmark za održivost u Hrvatskoj, u HGK već rade na edukaciji poduzetnika, kako bi ih što prije pripremili za buduće obveze. HGK je tako kroz ESG akademiju educirala više od 800 polaznika o tome kako razviti strategiju održivosti, da bi sad na red došlo mjerenje održivih praksi.

“Nova regulativa traži da financijske institucije kod procjene kreditne sposobnosti u obzir uzimaju i ESG rizike. To mora biti dio novih kreditnih politika. Činjenica da je održivost ključna za konkurentnost i opstanak poslovanja nikad nije bila jasnija. Za tvrtke koje ne posluju održivo, kapital je sve teže dostupan”, poručio je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj.

Niz autoriteta na skupu
Dodaje kako će, uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, tvrtke korištenjem ESG ratinga moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Mogu pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost.

Prikupljeni pokazatelji će se interpretirati s obzirom na industriju, kako se tvrtke ne bi kažnjavale nižom ocjenom zbog prirode djelatnosti. Na konferenciji u rujnu očekuje se niz vodećih svjetskih autoriteta u ovom području. “Jedna od tema je i koju će ulogu digitalizacija imati u podržavanju održivosti. Procjenjuje se da bi digitalna rješenja mogla smanjiti globalne emisije ugljika čak 20 posto do 2050. godine, kada govorimo o energiji, sirovinama i mobilnosti.

Umjetna inteligencija je tu neizbježna tema, ali trebamo raspraviti i o etičkim implikacijama tehnologije”, kaže Šćulac Domac. Bit će riječi i o megatrendovima, financiranju, izvještavanju, kružnom gospodarstvu, kao i o tome koje karakteristike treba imati lider kako bi vodio tvrtku prema održivoj budućnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close