HEP i HOPS otvorili radove na izgradnji suvremenog postrojenja vrijednog 105 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2020. u 15:55
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju u Trafostanici (TS) Konjsko, jedno je od četiri ključna dijela SINCRO.GRID-a, a radove na tom postrojenju je otvorio ministar zdravstva Vili Beroš. 

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u utorak su otvorili radove na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC) u Trafostanici Konjsko, vrijedne 105 milijuna kuna, objavljeno je u zajedničkom priopćenju HEP-a i HOPS-a.

Radovi se odvijaju u sklopu EU projekta naprednih mreža SINCRO.GRID, inovativnom projektu Europske komisije u području naprednih mreža, u kojem sudjeluju hrvatski i slovenski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava.

Projekt SINCRO.GRID se sufinancira iz fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 milijuna eura, a njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 90 milijuna eura. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 milijuna kuna, navodi se u priopćenju HEP-a.

Najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju u Trafostanici (TS) Konjsko, jedno je od četiri ključna dijela SINCRO.GRID-a, a radove na tom postrojenju je otvorio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Razvitak kvalitetne infrastrukture jača sigurnost energetskog sustava i čitave Hrvatske, pozitivno utječe na sve sektore poslovanja, a modernu medicinu ne možemo ni zamisliti bez funkcionalne tehnologije. Ovo je odličan primjer domaćeg projekta zasnovanog na inovativnoj tehnologiji koji je kao takav konkurirao i prepoznat je na međunarodnoj razini”, istaknuo je Beroš, koji je zadovoljan i što se HEP grupa i na tom projektu iskazala u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Po riječima predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, HEP grupa je u posljednje tri godine iz Europe povukla sredstva u iznosu od oko milijardu kuna.

“Ovaj je projekt dokaz da smo i u kriznim okolnostima bez oklijevanja nastavili s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, od gotovo pet milijardi kuna”, rekao je Barbarić.

Istaknuo je i kako HEP posebnu pozornost posvećuje sigurnosti opskrbe na otocima te će u idućih pet godina u energetsko povezivanje hrvatskih otoka uložiti gotovo pola milijarde kuna.

Ujedno, dodaje, u suradnji s lokalnom zajednicom, na otocima se realizira i planira niz projekata sunčanih elektrana. Brojni drugi naši projekti vjetroelektrana i sunčanih elektrana u različitim su fazama izgradnje i pripreme, rekao je čelnik HEP-a.

“Snažan porast udjela obnovljivih izvora energije u bliskoj budućnosti predstavljat će sve veći izazov za upravljanje hrvatskim elektroenergetskim sustavom. Upravo ovaj projekt, SINCRO.GRID, između ostalog, omogućit će učinkovitiju integraciju obnovljivih izvora energije”, naglasio je Barbarić.

„Ovim postrojenjem u TS Konjsko, Hrvatska će biti prva u Jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. Izuzetno mi je drago da smo HOPS-u pomogli naći jedinstveno state-of-the-art rješenje projektirano isključivo prema potrebama elektroenergetskog sustava Hrvatske. Mi u Siemens Energy-u, kao vodećoj svjetskoj kompaniji za energetiku, naprednim tehnološkim rješenjima ćemo nastaviti doprinositi provođenju Strategije Energetskog razvoja Republike Hrvatske.“ izjavio je Boris Miljavac predsjednik Uprave Siemensa Energy d.o.o..

Implementacijom SINCRO.GRID-a koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektromagnetskim sustavima, s ciljem poboljšanja kvalitete napona i povećanja prijenosne moći postojećih vodova.

Predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić podsjetio je da su se prije šest godina udružili s distribucijskim partnerima te hrvatskim i slovenskim operaterima prijenosnih sustava kako bi zajednički pronašli način da se uravnoteži i osigura stabilnost elektroenergetskog sustava u obje države.

Plod tog saveza je SINCRO.GRID – projekt međunarodne suradnje na razvoju pametnih mreža, koji na području Hrvatske predviđa četiri ključne cjeline projekta, od čega je jedan i postrojenje u TS Konjsko, naglasio je Plavšić.

TS Konjsko, najveći objekt prijenosne mreže u Dalmaciji, dobit će najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju, prvo takvo postrojenje u regiji i šire.

Izvođač radova vrijednih 105 milijuna kuna je Siemens Energy, a udjel domaće industrije u investiciji je 65 posto. Završetak radova se očekuje krajem studenog 2021. godine, ističu iz HEP-a i HOPS-a.

Te dvije tvrtke zajednički investiraju i u TS Sućidar, gdje su uzvanici upoznati s napretkom radova druge faze Programa energetskog napajanja grada Splita.

Nova TS Sućidar snage je 3×40 megavata (MW) u GIS izvedbi 110 kilovoltnog (kV) postrojenja te naponskog razine 110/20 kV. Ta zajednička investicija HOP-a i HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) ukupne je vrijednosti 110 milijuna kuna, odnosno 120 milijuna kuna zajedno s kabelskim distribucijskim raspletom, a omogućit će napuštanje vanjskog 110/35 kV postrojenja starijeg od 50 godina. Završetak radova na tom objektu očekuje se u drugom tromjesečju 2022. godine, najavljuju iz HEP-a i HOPS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close