Nijemci prikazali prilog o hrvatskom turizmu u doba korone: ‘Prazne plaže trenutno više izgledaju strašno nego lijepo’

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2020. u 14:03
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dino Sokol, direktor jednog bračkog hotela, smatra da će ove godine maksimalno biti popunjeni do 50 posto, ako i toliko.

Njemačka javna televizija ZDF nedavno je emitirala šestominutni prilog o turističkoj sezoni u Hrvatskoj.

Prilog nosi naziv “Očaj na Jadranu”, a govori o tome da u Hrvatskoj jedva da ima turista te da je turistički sekotor doživio veliki financijski udar.

“Tako izgleda kriza u Hrvatskoj”, kaže novinarka ZDF-a, a u pozadini je prizor više od sto jahti za iznajmljivanje i čarter plovidbu, a koje stoje i dalje zavezane uz obalu. U prilogu se ističe da za plovidbe nedostaje putnika.

ZDF je razgovarao s Ivanom Rakuljićem, kapetanom jedne od tih jahti, koji kaže da već tri mjeseca pokušava smisliti način kako da njegova jahta opet bude profitabilna.

“Ako te ne ubije korona, onda će te ubiti kriza”, kaže Rakuljić i dodaje kako se brine hoće li moći otplatiti kredit za jahtu.

Prazna Riva

Slijede prizori nekarakteristično prazne splitske Rive i starog grada, a u prilogu se kaže da ove godine u luci ne pristaju kruzeri.

“Masovni turizam izostaje. To je katastrofa za cijelu zemlju”, navodi ZDF. Podsjećaju da oko 20 posto hrvatskog BDP-a dolazi od turizma.

Njemački turisti koje je ZDF pronašao u Splitu, kažu da ima se sviđa što nema gužve i što je sve jeftinije.

Prazno je i nedavno žarište

Nakon toga se tematizira turistička sezona na Braču, za koji se navodi da je “nedavno bio žarište koronavirusa”.

Nižu se prizori praznih hotela na Braču, u kojima “nedostaju turisti” unatoč svim mjerama zaštite koje su uveli i koje su prikazane u prilogu. Čini se da turisti preferiraju privatni smještaj, smatra ZDF.

Očekuje se pomoć Europske unije

Dino Sokol, direktor jednog bračkog hotela, smatra da će ove godine maksimalno biti popunjeni do 50 posto, ako i toliko.

On se nada pomoći Europske unije jer smatra da je slom turizma problem cijele Europe.

“Vjerujem u EU i njenu snagu. Od većih zemalja s većim utjecajem u EU se sada treba očekivati da više i pomognu”, kazao je Sokol.

Zadnja rečenica priloga glasi: “Prazne plaže u Hrvatskoj trenutno više izgledaju strašno nego lijepo”.

Prilog možete pogledati OVDJE

Komentirajte prvi

New Report

Close