HAC uvodi automatsku naplatu cestarine, slijedi val otkaza? ‘Uštedjeti ćemo 13 milijuna kuna mjesečno’

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2019. u 12:13
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U HAC-u je na kraju 2017. godine bilo zaposleno gotovo 2953 zaposlenika, dok je njihova brojka početkom kolovoza smanjena na 2.670, što potvrđuje nastojanje u postepenom smanjenju broja radne snage.

Prema najavama Hrvatska će 2022. godine uvesti novi, elektronički sustav naplate cestarine sa slobodnim prolaskom vozila, bez njihovog zaustavljanja na naplatnim postajama čime dosadašnji sustav naplate odlazi u povijest.

Glas Slavonije piše kako iz HAC-a poručuju kako trenutna naplata ima kapacitet od oko 200 vozila po satu, dok će novi sustav moći obraditi i do 3.000 vozila.

Naravno, uvođenje novog sustava dovest će ukidanja naplatnih blagajni, a samim time i njihovih djelatnika. Primjerice, samo na autocesti A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj trenutno radi 30 djelatnika.

Rade na četiri naplatne postaje – Osijek, Čepin, Đakovo i Svilaj. Ne zaboravimo da se Slavonikom zasad prometuje na samo njene dvije trećine planirane trase – od 88 km (od granice s Mađarskom do granice s BiH), u tri je faze dosad sagrađeno 58,7 km.

– Svako NP je specifičan – ukupni promet i veličina NP-a, vikend-promet, uloga u preusmjeravanju prometa kod zatvaranja dionica zbog vremenskih nepogoda i prometnih nezgoda, otvoreni/zatvoreni sustav naplate, blizina graničnog prijelaza, trajektnog pristaništa i sl., a o čemu ovisi potrebni broj blagajnika u pojedinoj smjeni odnosno međusmjeni – pojašnjavaju u HAC-u.

Dodaju i da organizacija rada u međusmjenama smanjuje potrebni broja blagajnika, jer oni počinju s radom kada se očekuje najveći intenzitet prometa.

Inače, u HAC-u je na kraju 2017. godine bilo zaposleno gotovo 2953 zaposlenika, dok je njihova brojka početkom kolovoza smanjena na 2.670, što potvrđuje nastojanje u postepenom smanjenju broja radne snage.

Iako je za sada i dalje nepoznato kako će novi sustav naplate odraziti na zaposlenost na naplati cestarine, no već je sada jasno da će svakako doći do velikih promjena. Procjenjuje se da će novi sustav, bez potrebe za većim nadogradnjama, učinkovito funkcionirati bar 15 godina, dok bi na mjesečnoj bazi uštede mogle iznositi oko 13 milijuna kuna u odnosu na trenutačni sustav koji obilježavaju visoki troškovi naplatnih mjesta, blagajnika, transporta gotovog novca i sl.

Plan je da će se zamišljene uštede s novim sustavom naplate odraziti na daljnje smanjenje cestarskog duga na kojem već sada, nakon provedenog refinanciranja, ističu u HAC-u, država na kamatama godišnje štedi oko 50 milijuna eura, javlja Glas Slavonije.

Komentari (10)
Pogledajte sve

“U HAC-u je na kraju 2017. godine bilo zaposleno gotovo 2953 zaposlenika”

Koliko je to? 2952 i pol?

Tko piše ove tekstove? Jel imate osnovnu školu?

Romel, 29.08.2019. u 08:13
HAC uvodi automatsku naplatu cestarine, slijedi val otkaza?

Slijedi val tužbi. Te je ljude nemoguće otpustiti.

Uštede preusmjeriti u brodogradnju i željeznicu.

hahahaha

Konacno!!! Odlazi veliki broj uhljeba!! Dakle necemo morati dati nase autoceste u kencesiju te se iskreno nadam da ce malo i pojeftiniti. Vidi se da nam predstoje izbori i da je netko poceo raditi. Pre spori smo. Nama treba 20 godina da se pokrenemo. Uzaas!!!

New Report

Close