Grčić: Probleme ne možemo riješiti preko noći

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2014. u 15:21
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 11. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

 Hrvatska ima pozitivne ekonomske pokazatelje, kao što su rast industrijske proizvodnje i izvoza te pad nezaposlenosti, no ima i probleme koje ne može riješiti preko noći a to je teško stanje u građevinarstvu i osobnoj potrošnji, kazao je danas u Šibeniku potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, komentirajući podatak o padu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 11. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

Stanje se nije promijenilo u zadnja tri mjeseca, unatoč nekim pozitivnim pokazateljima kao što je rast industrijske proizvodnje, rast izvoza za više od 13 posto u prvih šest mjeseci, pad nezaposlenosti na godišnjoj razini, s više od 20.000 manje nezaposlenih ove godine u odnosu na isto vrijeme lani, naveo je Grčić.

"Imamo probleme koji se ne mogu riješiti preko noći, a to je teško stanje u građevinarstvu i u osobnoj potrošnji. Ono što Vlada čini na pripremi velikih projekata, vrijednih nekoliko milijarda eura, koje ćemo sufinancirati iz EU fondova, sigurno će opet potaknuti građevinarstvo u Hrvatskoj. Tu vidimo jedno od mogućih izlaznih rješenja", istaknuo je Grčić.

Dodaje da Vlada ovih dana priprema mjeru kojom će kroz porezni sustav povećati plaće u Hrvatskoj za gotovo milijun zaposlenih, čim bi se trebala potaknuti osobna potrošnja kao ključni drugi kritični element u samoj strukturi BDP-a.

„I to je ono što mogu poručiti, Vlada upravo radi ciljano, s ciljanim mjerama na one komponente koje danas negativno pridonose BDP-u. Ali isto tako očekujemo da privatni sektor, sa svoje strane, učini sve da se nastave ovi pozitivni trendovi, prije svega u industriji, ali i drugim sektorima, osim građevinarstva, u preostalom dijelu ove godine, a ja bih rekao, posebno u idućoj godini koja bi trebala donijeti preokret“, istaknuo je Grčić.

Na pitanje hoće li ministarstvo kompenzirati jedinicama lokalne samouprave prihod koji će izgubiti od poreza na dohodak, Grčić je odgovorio kako će negdje to učiniti, ali je dodao kako bi se jedinice lokalne samouprave popratno trebale restrukturirati.

Na pitanje što će donijeti najavljeno ukidanje dodataka na plaće, ministar je odgovorio kako se neće ukidati svima. „Napravit će se analiza i ukidat će se samo u ekstremnim slučajevima, kada se evidentira više istih dodataka na jednu plaću“, naveo je Grčić.

Ministar Grčić u Šibeniku je boravio u društvu rumunjskog ministra EU fondova Eugena Orlanda Teodorovicia s kojim je, u pratnji predstavnika Grada i Županije šibensko-kninske, obišao novootvorenu tvrđavu sv. Mihovila koja je u najvećoj mjeri financirana sredstvima iz EU fondova.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Grčću, mnogo je noći prošlo i proći će još više, ako ti i tvoji ostanete voditi ono što vi zovete vlada i ministarstva.
Ako ne prepoloviš administraciju na svim razinama i svedeš plaće na nivo Konzuma i Plodina nikakovi porezi neće spasiti proračun.
Narod lijepo kaže:
Najlakše je tuđim kurce po koprivama mlatiti
sp.lob.ex. Ivan C

Sljedeće što možete očekivati je eksplozija sive ekonomije, i ubrzanje pada gospodarske aktivnosti…

Samo ovaj put Vam ni represija neće pomoći…

Vi ih gospodine Grčiću na ovaj način ne možete riješiti slijedećih 10 godina, a ne preko noći.

Čak već sumnjam u postojanje psihičke bolesti s obzirom da još uvijek imate problema sa prihvaćanjem realnosti.

Ako ne vidite problem, kako ćete ga rješavati?

Grčić je svijetlo na kraju tunela koji zraci svojim optimizmom i znanjem. Da kojim slucajem imam slobodnih miljun evra odma bih mu ih dao da mi ih oplodi. Covjek jednostavno zna znanje. Kamo srece da je vise Grčića u Vladi.

New Report

Close