Grad Zagreb objavio apel sugrađanima zbog situacije s koronavirusom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2020. u 08:06
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Ističe se da bi trebalo izbjegavati veća okupljanja.

Grad Zagreb objavio je na Facebooku apel građanima zbog sitaucije s koronavirusom. Pozvali su ih da budu posebno oprezni i pridržavaju se mjera prevencije s ciljem sprečavanja širenja zaraze. Međutim, jedna predložena mjera izazvala je niz negativnih komentara.

“Drage sugrađanke i dragi sugrađani, čuvajmo naše zdravlje i zdravlje naših bližnjih!

Podijelimo ove preporuke i budimo odgovorni!”, stoji u objavi.

U apelu stoji da se građani Izoliraju od najbližih i nazovu svoga liječnika obiteljske medicine ako su doputovali iz zemalja zahvaćenih koronavirusom, ako su bili u kontaktu s nekim tko je došao iz zaraženog područja u posljednjih 14 dana ili ako su bili u kontaktu s osobom kojoj je dijagnosticiran koronavirus.

Kao simptome, zbog kojih bi trebali poduzeti iste mjere, navedeni su kašalj, grlobolja, curenje iz nosa, temperatura, glavobolja, otežano disanje i drhtavica.

Što izbjegavati…

Također, ističe se da bi trebalo izbjegavati veća okupljanja, svakako redovito prati ruke, izbjegavati dizala i zatvarati prozore, provjetravati prostorije, koristiti maramice prilikom kašljanja, izbjegavati kontakte sa starijim osobama da se ne zaraze, izbjegavati kontakt s divljim i domaćim životinjama, dezinficiranje predmeta koji se često koriste, izuvanje obuće prije ulaska u dom te korištenje tehnologije koja vam je svakodnevno dostupna.

Ono što je izazvalo niz negativnih komentara je preporuka držanja razmaka od minimalno dva metra. Na ovu mjeru Zagrepčani su posebno negativno reagirali jer je poznato kakve su gužve u tramvajima i autobusima posebno u vrijeme odlaska i povratka s posla.

Kao posljednja mjera savjet je građanima starijima od 65 godina preporučuje se ostanak u kućama i izbjegavanje kontakata.

Komentirajte prvi

New Report

Close