Grad Osijek nabavlja deset novih niskopodnih tramvaja tvrtke Končar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. rujan 2023. u 13:50
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na natječaju smo pokazali da možemo biti i cjenovno konkurentni, a tako pokazujemo da na domaćem tržištu možemo ostvariti visokovrijedne reference, s kojima možemo izlaziti u svijet, poručio je Kolak.

Ugovor o nabavi deset novih niskopodnih tramvaja, vrijedan 25 milijuna eura, od kojih 20 milijuna bespovratnih sredstava, u srijedu su potpisali predstavnici osječkog Gradskog prijevoza putnika (GPP) i tvrtke “Končar -električna vozila”.

Novi tramvaji omogućit će  veću sigurnost i veću brzinu prometovanja te bolju ekološku prihvatljvost, što je posebice značajno kada se uzme u obzir da su novi tramvaji u Osijek zadnji puta došli prije 40. godina, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Današnjim ugovorom utvrđeno je da će prvi tramvaji, koji će imati 135 mjesta, od kojih 44 sjedeća, doći u roku od 18 mjeseci, od trenutka potpisa, a to je ožujak 2025., a svih deset do rujna 2025. godine.

Preduvjet za dolazak novih tramvaja je modernizacija tramvajske infrastrukture, koju smo započeli u ožujku prošle godine, a obuhvaća obnovu 23,5 kilometara tramvajske mreže, 23 nova stajališta, novu kontaktnu mrežu. Projekt je vrijedan preko 30 milijuna eura,  sada smo na 60 posto obavljenog posla i sve se odvija u predviđenim  rokovima, rekao je gradonačelnik Radić.

Predsjednik Uprave “Končara” Gordan Kolak istaknuo je na ovome poslu sudjeluju gotovo sve kompanije unutar “Končar” grupe te čitav niz kooperanata, hrvatskih tvrtki.

Kaže kako je to  “još jedan dokaz da je hrvatski proizvod konkurentan i suvremen, i da je hrvatsko znanje sasvim dostatno da bude uz korak sa zapadnoeuropskim zemljama”.

Na natječaju smo pokazali da možemo biti i cjenovno konkurentni, a tako pokazujemo da na domaćem tržištu možemo ostvariti visokovrijedne reference, s kojima možemo izlaziti u svijet, poručio je Kolak.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata Dragan Jelić kazao je kako je Osijek jedan od najboljih gradova po povlačenju EU sredstava, a samo u ovoj agenciji s područja grada Osijeka provodi se 50-tak proejkata, vrijednih više od 200 milijuna eura.

Ravnateljica Sektora za EU fondove Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Ina Topić kazala je kako se projekt financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti projekt, a  provesti će se s ciljem održive mobilnosti i poboljšanja kvalitete javnog gradskog prijevoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close