Gotovo pola milijarde kuna ide u projekte lječilišnog i wellness turizma, a Bjelovar s nestrpljenjem čeka javni poziv

Autor: Marija Crnjak , 22. svibanj 2022. u 07:00
Grad Bjelovar jedan je od najvećih favorita za kompleks termalne rivijere/PD

Krenulo javno savjetovanje, novac iz NPOO-a podržat će velike javne projekte.

Financiranje projekata u turizmu kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti u javnom sektoru, za što će Hrvatska imati 930 milijuna kuna, definitivno će podržati veće projekte u visokoj fazi spremnosti, a najviše novca otići će na kontinentalni turizam, odnosno projekte toplica i zdravstvenog turizma, proizlazi iz prijedloga javnog poziva kojeg je Ministarstvo turizma i sporta u četvrtak uputili u javnu raspravu na portalu e-savjetovanja.

Javno savjetovanje bit će otvoreno do 2. lipnja, a po prvim komentarima zainteresiranih strana na ova rješenja ne bi trebalo biti puno primjedbi. Poziv za privatni sektor koji će dobiti veći dio kolača od 1,2 milijarde kuna tek slijedi.

Iznosi i ‘granice’
Nakon što prođe javnu raspravu, natječaj će se ponovno usuglasiti s Europskom komisijom, nakon čega slijedi prava utakmica za ukupno 2,2 milijarde kuna potpora. “Pruža nam se izvrsna prilika za dugoročno održiv i učinkovitiji razvoj turizma te očekujemo kako će projekti imati utjecaj na jačanje destinacija te kvalitetu i konkurentnost cjelokupne ponude”, istaknula je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

U javnom pozivu projekti su podijeljeni u tri grupe. Prva i najizdašnija je infrastruktura u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma, i to podrazumijeva gradnju, rekonstrukciju, obnovu i/ili opremanje infrastrukture, bilo da su to smještajni kapaciteti ili ostali sadržaji. Za navedenu grupu planirana je alokacija od 465 milijuna kuna.

Hrebak

Kriteriji su složeni tako da ispune sve ciljeve, podržavaju se gotovi, veliki projekti s građevinskom dozvolom, oni koji će donijeti dodanu vrijednost.

Za sve projekte iznos sufinanciranja je 100 posto prihvatljivih troškova za projekte koji ne sadrže državnu potporu, dok je za ulaganja u projekte koji sadrže državnu potporu intenzitet u skladu s pravilima za dodjelu državnih potpora.

Za pojedini projekt u ovoj skupini može se dijeliti najmanje 9 milijuna kuna, a najviše 120 milijuna kuna. Upravo najviši iznos iz ovog očekuje Grad Bjelovar za svoj kompleks termalne rivijere s olimpijskim, vanjskim i unutarnjim bazenima i vodenim parkom, oslonjena na održive izvore energije i geotermalne izvore.

Velik sportsko-turistički projekt Grada Bjelovara vrijedan je 250 milijuna kuna, a bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u ožujku je objavio kako je Grad ishodio građevinsku dozvolu za gradnju toplica.

‘S nestrpljenjem smo čekali’
Izdavanje građevinske dozvole ujedno je i završni korak prije raspisivanja javnog natječaja za izvođenje radova, što u gradskoj upravi očekuju u lipnju ove godine. “S nestrpljenjem smo čekali ovaj poziv i moram pohvaliti Ministarstvo na odrađenom poslu.

Kriteriji za bespovratna sredstva zaista su složeni tako da podrže sve ciljeve, podržavaju se gotovi, veliki projekti s građevinskom dozvolom, projekti koji imaju ozbiljne partnere, te projekti koji će donijeti dodanu vrijednost, a upravo to mi planiramo u Bjelovaru. Nema razloga da ne dobijemo maksimalni iznos potpore”, smatra Hrebak.

U drugu skupinu za financiranje spadaju projekti za posjetiteljsku infrastrukturu koja valorizira kulturnu i prirodnu baštinu, gastronomske, enološke i ostale ponude destinacije. Tu spadaju centre za posjetitelje i interpretacijski centri, a za navedenu grupu planirana je alokacija od 185 milijuna kuna, s tim da pojedini projekt može dobiti najmanje 8, a najviše 40 milijuna kuna.

Za treću skupinu, infrastrukturu aktivnog turizma namijenjeno je 280 milijuna kuna pomoći iz NPOO-a, s najmanjim iznosom od 7 milijuna kuna, a najvećim od 40 milijuna kuna po projektu. Tu spada sportsko-rekreacijska infrastruktura u funkciji turizma, planinarski objekti, bazeni, kao i hoteli, kampovi, hosteli, kamp odmorišta, planinarski putevi i vidikovci koji su dio sveobuhvatnog projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close