Gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 2,9 posto, najbrže u posljednjih osam godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2016. u 11:18
Foto: Shutterstock

To je već osmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,8 posto.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast u posljednjih osam godina.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je u skladu s očekivanjima. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,9 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,5 do 3,3 posto.

To je već osmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,8 posto.

Rast od 2,9 posto je najbrži još od drugog kvartala 2008. godine, kada je BDP porastao po istoj toj stopi.

DZS je priopćio kako je najveći doprinos povećanju obujma BDP-a ostvaren rastom izvoza usluga, pri čemu su najznačajnije turističke usluge.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan. Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan, za 1,4 postotna boda.

Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a, pa je tako državna potrošnja porasla za 2,1 posto, dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 2,9 posto, a potrošnja kućanstava za 3,0 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju ojačao za 1,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na treće lanjsko tromjesečje skočio 2,7 posto.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ovaj rast BDP-a odnosi se na treći kvartal kada je turizam bio najveći i nakon što već godinu dana Državu ne vode SDP+HNS Kukuriku štetočine.

@Barbosa, objektivno naš GDP odradi pola milijuna Sakndinavaca u skraćenom radnom vremenu. Mišljenja sam, da još uvijek imamo 15-20 % više uposlenih, jer nam radni procesi nisu optimirani, odnsosno troškovi po proizvodnoj jedinici su previsoki. Znači, samo kroz nova radna mjesta, postoji šansa za povećanje zaposlenih, dok svi drugi moraju podići efikasnost postojećih radnih mjesta.

Podaci DZS-a pokazuju da je broj zaposlenih u listopadu pao treći mjesec zaredom.

Od ukupnog broja zaposlenih najveći dio njih, 1,18 milijuna, bilo je zaposleno u pravnim osobama. U odnosu na rujan njihov je broj povećan za 0,1 posto ili 1.573 osobe.
U obrtu i slobodnim profesijama je, pak, u listopadu bilo zaposleno 188.446 osoba, što je u odnosu na rujan manje za 5,6 posto, odnosno za 11.091 osobu, a smanjen je i broj osiguranika poljoprivrednika – za 0,2 posto, na 19.682.

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), nezaposlenih je krajem listopada bilo 225.703, što je 6,6 posto više u odnosu na rujan. Stoga je stopa nezaposlenosti porasla s 13,1 na 14 posto.

rast bdp a pad zaposlenosti i rast nezaposlenosti… tu nešto nije u redu, ili netko laže ili nešto gadno ne štima!?

Ne broje oni ručno , već su to oni znali , nego trebalo je nakupovat povoljno sebi i rodbini i držat crobex ispod 2000.

New Report

Close