Goriva sve jeftinija, očekuje li nas i pojeftinjenje hrane? Evo što kažu stručnjaci

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2022. u 07:40
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

No, na cijene robe na polici ne utječu samo cijene na burzama. Za njihovu korekciju nadolje, trebat će se poklopiti više toga.

Pad cijene sirove nafte napokon donosi dugo očekivano opuštanje na crpkama. Od ponoći znatno pojeftinjuju naftni derivati. Benzin 81 lipu, a dizel čak 91 lipu. Litra osnovnog benzina stajat će 10,60 kuna, a dizela 11,59  kuna. Napokon će pojeftiniti i plavi dizel, koji će se prodavati za 7,95 kuna. Važan je to obrat u vrijeme inflacije, javlja HRT.

Plavi dizel od sutra je napokon “ispod” 8 kuna. Iako je to dobra vijest, za ratare stiže prekasno. Jesenska je sjetva završena, strojevi miruju, a kad su sijali, dizel je bio skup. Poskupjelo je i gnojivo, pa je to bila jedna od dosad najskupljih sjetvi.

“Mi već sada strepimo kako ćemo proći, cijene padaju dolje, a mi smo se poprilično zadužili u proizvodnji pšenice koja će se skidati tamo u 7 mjesecu, a cijena bar za sada ne izgleda dobro”, izjavio je Mato Brlošić, ratar, Hrvatska poljoprivredna komora.

I dok je on sijao uz povećane troškove, cijena pšenice na burzama već je sada počela padati. Pitanje je kakvu će cijenu ostvariti kada dođe vrijeme za žetvu. Cijene robe na burzama padaju, nakon što su u godini na izmaku probijale rekorde.

“Većina roba je ove godine ostvarila nekakve apsolutne rekorde, bilo metali, bilo energetika, ili agroproizvodi. Po tome će ta godina sigurno ostati upamćena, kada ćemo nekad iz perspektive gledati šokove, 2022. će biti jedna takva godina kada su cijene svih roba doživjele strašne poremećaje”, smatra Robert Jurišić, agroanalitičar.

No, na cijene robe na polici ne utječu samo cijene na burzama. Za njihovu korekciju nadolje, trebat će se poklopiti više toga.

“Ako se nastavi ovaj trend sniženja cijena naftnih derivata što je vrlo izvjesno s obzirom na najavljenu globalnu recesiju i smanjenoj globalnoj potražnji, moguće je da dođe do korekcije proizvođačkih cijena. Međutim dolaskom same recesije to sa sobom nosi neke nove prijetnje, neke nove probleme”, rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore.

Barem što se tiče devet proizvoda, cijene se neće mijenjati. Odnosi se to na cijelo pile, šećer, trajno mlijeko, ulje i neke vrste mesa. Cijene ostaju zamrznute do kraja ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close