Gastro blogere su u vrijeme ‘lockdowna’ spasili domaći OPG-ovci

Autor: Marta Duić , 04. lipanj 2020. u 22:00
Delicije s bloga O slanom i slatkom

U doba ‘ostani doma’ faze buknuo je internet promet pa su i domaći kulinarski blogovi podebljali broj pratitelja.

Kako su se u vrijeme korona lockdown snašle food blogerice, čiji je rad na internetu zbog ostajanja u kući pratilo izuzetno puno građana, te kako je njihova suradnja s domaćim OPG-ovima bila ključna za opskrbljivanje namirnicama saznali smo od Vedrane Orlović s bloga Kefirolicious i Sandre Rončević koja stoji iza bloga O slanom i slatkom.

Kako nam objašnjava Vedrana Orlović, njen blog je nastao iz potrebe za promjenom načina prehrane zbog intolerancija na određene namirnice, a kasnije i dijagnosticirane celijakije.

“Kroz blog, točnije informativne članke, ukusne recepte i fotografije želja mi je približiti dobrobiti domaćeg kefira – vodenog i mliječnog i pomoći svojim iskustvom. Fokus je i u vrijeme izolacije ostao na jednostavnim receptima bez glutena”, kaže Orlović.

Hit kruh koji se ne mijesi

Od recepata u vrijeme izolacije izdvaja kruh od integralnog rižinog brašna i domaćeg mliječnog kefira, popečke od povrća uz koje paše umak od domaćeg kefira i namaz od sira od domaćeg kefira. Kako kaže, povratne informacije su pozitivne, pogotovo na kruh jer se ne mijesi niti se čeka dizanje tijesta.

“Budući da su brašna prva nestala s polica, tako je ispražnjen dio i s bezglutenskim brašnima i kruhovima. U stanu sam imala brašno od integralne riže i tapioku, uz domaći kefir, naravno nastao je moj bezglutenski kefirni kruh.

Što se tiče ostalih namirnica koje konzumiram, na sreću nije bilo nestašice, a odlična organizacija OPG-ova i uz pomoć bloggera je omogućila da imamo pristup svježem i domaćem. S obzirom na to da radim od doma, mogu reći da je najbitnija organizacija i planiranje, kako poslovnih i privatnih obaveza tako i obroka. Post it papirići su postali glavni organizacijski alat u doba izolacije”, poručuje Orlović.

Gurmanluk iz karantene’

Sandra Rončević, autorica bloga O slanom i slatkom objašnjava kako su joj u fokusu bili jednostavni, svakodnevni recepti.

“Kako na blogu, tako i na društvenim mrežama ,trudila sam se ostati pozitivna i izvući najbolje iz situacije u kojoj smo se svi zajedno preko noći našli. Zadržala sam vedar duh, svakodnevno sam se javljala s idejama za jednostavna jela i šaljivim postovima, ali kao i većina, situaciju sam shvatila krajnje ozbiljno i za mene #ostanidoma nikako nije bio samo hashtag, već sam se toga pridržavala do krajnjeg maksimuma.

Moj moto je bio ‘ostani doma i kuhaj!, uz hashtag #gurmanlukizkarantene”, kaže Rončević. Kako tvrdi, usmjerila se na recepte koji ne zahtijevaju neku veliku nabavku ili teže nabavljive namirnice.

Objašnjava kako su njeni recepti bili više poput ideja kako se snaći u datoj situaciji, primjerice kako napraviti namaz od konzerviranog graha jer kako znamo, bila je prava pomama za konzervama graha. Nakon toga je izbacila hit-recept za fina začinjena “garlic knots” peciva s jogurtom i praškom za pecivom (tzv. two-ingredient dough) u skladu s tada aktualnom nestašicom kvasca.

Vedrana Orlović, autorica bloga Kefirolicious hvali odličnu organiziranost domaćih OPG-ova u vrijeme samoizolacije

“Radilo se o super tijestu koje odlično funkcionira i u slanoj, i u slatkoj varijanti pa sam s njim radila i cimet-rolice, ali ga koristila i kao podlogu za pizzu. Taj su recept prenijeli skoro svi portali, čak i N1 televizija i to im je bio prvi post koji nije imao nikakve veze s koronom. P

ublika je reagirala odlično, kuhalo se i peklo kao da nema sutra, ljudi su tagali sve isprobane recepte i ideje, na društvenim mrežama se živio jedan bogat gastronomski život, sasvim drugačiji od ovoga vani˝, pohvalila se Rončević.

Poticaj za mnoge

Uz to, ističe Rončević, izolacija i boravak u kući joj je dobro došao da se riješi nakrcanih zaliha.

“Kao hrčak sam, stalno skupljam nešto i uvijek imam svega i svačega, tako da sam dio namirnica napokon potrošila, a ono najnužnije sam kupovala u rijetkim izlascima do supermarketa ili sam naručivala gajbice od OPG-ova”, objašnjava Rončević.

Budući da sama uzgaja kvas, a s brašnom se kako kaže nakrcala i prije same izolacije, u potpunosti se posvetila pečenju kruha, peciva i focaccia s prirodnim kvasom, tzv. sourdough.

“Svojim sam primjerom potaknula mnoge na uzgajanje prirodnog kvasa i pečenje upravo ovakvog kruha pa sam svakakodnevno imala i mentoriranje kroz inbox. No, moram reći kako sam izuzetno ponosna na sve one koji su se upustili u avanturu zvanu sourdough i baš mi je drago da sam ih potaknula na to, jer sad jedu najbolji kruh na svijetu”, ističe Rončević.

Kako kaže za nju je tijekom izolacije najveći problem bilo ograničavanje slobode i taj osjećaj da ne možeš kud želiš i kad god želiš te ostaješ bez toliko toga što si uzimao zdravo za gotovo.

“Priznajem da mi se bilo teško prilagoditi, ali sam poštivala mjere. Nisam izlazila, osim ako baš nisam morala. Zato sam svakodnevno bila na telefonu jer ako se već nismo mogli vidjeti, mogli smo se čuti. Što se tiče vođenja samog bloga, tu se nije nešto puno promijenilo, promijenila se sama komunikacija i samo sam prilagodila sadržaj, ali i dalje su to jela koja ja rado kuham i jedem, i izvan same izolacije – svevremenska”, zaključuje Rončević.

Komentirajte prvi

New Report

Close