Franck u ovoj godini razvio čak 23 nova proizvoda

Autor: Darko Bičak , 13. rujan 2019. u 15:08
Kapacitet prijama kave u pogonu je 10 t na sat, a sve je automatizirano/Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Odgovornost Master Cuppera i razvojnog tima je vrlo velika jer na temelju uzorka od svega 300 do 500 grama trebaju odlučiti o kupnji velike količine kave.

Hrvati preferiraju tzv. tamne arome kave, u kojima dominiraju okusi čokolade, lješnjaka i badema, a potrošnja kave po glavi stanovnika kod nas se kreće od oko 5,2 do 6 kilograma, dok je prosjek zemalja EU-a 5,8 kilograma.

Franck je naša najstarija i najveća pržionica kave, a trenutno im je kapacitet prerade između 20 i 80 tona na dan, ovisno o sezoni i strukturi proizvoda. 

Ništa bez balansiranja
Kako nam je pojasnio Zoran Škevin, izvršni direktor lanca opskrbe u Francku prilikom jučerašnjeg posjeta tvornici u Zagrebu, kapacitet prijama kave u pogonu je 10 tona na sat, a svaki dan im na istovar dolazi 4-6 tegljača kave s prosječno 26 tona kave po kamionu.  "Radimo s 20-ak različitih kava, a sirovina nam dolazi iz zemalja oko ekvatora te stalno pratimo što se na tržištu događa, a kako je kava burzovna roba, moramo dobro balansirati i sezonalnost i cijenu i kvalitetu, što je jako kompleksan posao", kazao je Škevin.

 

170 artikala

proizvodi se u tvornici Francka

Dodaje da Franck u portfelju ima više od 170 raznih artikala, a 100-injak otpada na kave.  Vesna Mihatov, direktorica Istraživanja, razvoja i Nabave kave u Francku, ističe da je ova tvrtka je samo u ovoj godini razvila ukupno 23 nova proizvoda uključujući i inovacije poput Franck Coffee&GO. Tu su i novi napitci s kavom Smart, Protein i Energy coffee uz dodatke funkcionalnih sastojaka proteina, vitamina i minerala kojima odgovara na rastući trend zdrave prehrane i općenito brige o zdravom načinu života. 

Ključne inovacije
Iz zagrebačke tvornice kave ističu da svi Franckovi proizvodi nastaju iz vrhunskih sirovina, a iza njih stoji strateško usmjerenje na inovacije i dobro uhodani tim stručnjaka iz istraživanja, razvoja i nabave kave te proizvodnje. Svaki dan u pogonima Francka u zagrebačkoj Vodovodnoj ulici istovaruje se kava u jutenim vrećama od po 60 kg.  Ističu da se biraju isključivo sirovine s maksimalno izraženim pozitivnim svojstvima kako bi se dobile kave poput Superiore, Franck 125 Years Edition i Stretto espressa ili single-origin kava poput Guatemale i Columbije. 

Kava do Francka dolazi preko raznih europskih luka iz 70-ak zemalja uzgoja u području oko ekvatora. Nakon što se odabere neki uzorak, pošiljka se cijelo vrijeme prati – tijekom skladištenja, prije utovara u kamione u luci te prije zaprimanja u Franckove silose za sirovu kavu. S obzirom na potpuno automatizirani sustav proizvodnje, sve su te rigorozne pretkontrole nužne kako bi se osigurala jednaka, nepromijenjena kvaliteta kave tijekom cijeloga puta. Sirova kava kupuje se na temelju uzorka, a Master Cupperi odnosno kušači zaduženi su za provjeru njene kvalitete.  

Proizvodni proces
"Čovjek i njegova osjetila su još nezamjenjiva, unatoč svim mjernim instrumentima koja su nam na raspolaganju. Ako Master Cupper osjeti da određeni uzorak kave u šalici ima negativne karakteristike ili ako pak nema punoću, aromatičnost i bogatstvo okusa koje treba imati, taj se uzorak odbija čak i ako su rezultati prethodnih analiza u skladu sa standardima. Odgovornost Master Cuppera i cijelog razvojnog tima je vrlo velika jer na temelju uzorka od svega 300 do 500 grama trebaju donijeti odluku o kupnji velike količine kave, čak i preko 50 tona", pojašnjava Vesna Mihatov.

  Sam proces "proizvodnje" kave u Francku odvija se tako da se sirova kava, koja je prethodno prošla sva testiranja, istovaruje na pomičnu traku u prostoru za prijem, a kapacitet prijemne linije je 10 tona/h. Nakon toga slijedi čišćenje te se pročišćena zrna prebacuju u silose ukupnog kapaciteta 1100 tona.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bojkotiram sve proizvode od francka zbog toga što je artuković krajnje kur.anjski povukao dionice sa burze. od mene nikad više ni kune neće dobiti.

New Report

Close