FOTO: U Muću otvoren pogon za preradu ribe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2016. u 14:26
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Predsjednik uprave Cincule Cristian Serio izvijestio da će se u novom pogonu proizvoditi slani inćuni, a početak proizvodnje najavio unutar sljedećih mjesec dana.

Tvrtka Canicula otvorila je u srijedu u gospodarskoj zoni Prisike kod Muća pogon za preradu ribe vrijedan 32 milijuna kuna, a u njemu se planira zapošljavanje 130 radnika.

Pogon se prostire na oko 2.000 četvornih metara. Planirano je da se u njemu dnevno prerađuje 50 tona ribe, uz godišnji promet od 35 milijuna kuna. Od cjelokupne investicije od 32 milijuna kuna, 10 milijuna osigurano je sredstvima fonda Europske unije IPARD,  a 22 milijuna kuna financirano je kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Predsjednik uprave Cincule Cristian Serio izvijestio da će se u novom pogonu proizvoditi slani inćuni, a početak proizvodnje najavio unutar sljedećih mjesec dana.

Istaknuo je kako su pripreme za izgradnju trajale pet godina te da je bilo poteškoća u realizaciji.

"Nije išlo glatko, lakše mi je bilo naučiti hrvatski jezik nego kako funkcionira poslovno okruženje u Hrvatskoj," rekao je Serio. Dodao je  je kako mu je bilo malo teže razumjeti poslovanje i temperament ljudi u Hrvatskoj, odnosno Dalmaciji. No ocijenio je da se uz dobru volju, u Hrvatskoj može uspješno proizvoditi.

"U Jadranskom moru inćun se mrijesti dva puta godišnje. Odlučio sam se za gradnju pogona za njihovu preradu u Muću, jer je samo dvadesetak kilometara udaljen od Jadrana, a i s ovdašnjim ribarima užitak je raditi," kazao je Serio.

Kaže da u Muću planira izgraditi i pogon za proizvodnju dimljene ribe.

Pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić rekao je da je jedan od prioriteta nove vlade unapređenje poslovnog i investicijskog okruženja.

"Vlada poduzima mjere na uklanjanju administrativnih zapreka, a potaknut ćemo i niz smanjenja parafiskalnih nameta radi privlačenja investitora," poručio je Sertić.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja je istaknuo kako je otvaranje novog pogona velik gospodarski iskorak za Dalmatinsku zagoru.

"Želimo gospodarski razvijati Dalmatinsku zagoru, a Splitsko-dalmatinska županija će u tom smislu nastaviti pružati svekoliku pomoć kao što je to učinila i pri uspostavi gospodarske zone Prisike kod Muća, gdje je sufinancirala izgradnju komunalne infrastrukture i pristupne ceste", kazao je Ževrnja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ta mala kućica, od panela….s betoniranom , sklepanom konstrukcijom i linijom ……?? To je
domet , za naše pojmove ..? Pa, treba nas ….sve prodati lijenčinama iz inozemstva, koji
ovdje ulažu svoj đeparac…!

50 t ribe dnevno a god promet 35 000 000 hkn ???

New Report

Close