FOTO: Sisačka bolnica prva u Hrvatskoj protiv korone se bori robotima

Autor: Bernard Ivezić , 30. ožujak 2020. u 10:37
Foto: press

Prema specifikacijama robot može u deset minuta ubiti 99,999 posto bakterija u prostoru, ali također i viruse, među kojima je i koronavirus COVID-19.

Glavna bolnica u Sisku, Opća bolnica Dr. Ivo Pedišić, prva je u Hrvatskoj počela koristiti robote s UV lampama za dezinfekciju prostora od koronavirusa, a što se nedavno pokazala kao uspješna praksa u Kini. Sisačko-moslavačka županija kupila je bolnici za pola milijuna kuna (oko 65.000 eura) robota danske tvrtke UVD Robots.

Prema specifikacijama robot može u deset minuta ubiti 99,999 posto bakterija u prostoru, ali također i viruse, među kojima je i koronavirus COVID-19. Robot marke UVD Robots kreće se brzinom kojom ljudi hodaju, 5,4 km/h, i tim korakom može na jednom punjenju izdržati dva i pol sata dezinficirajući prostor. Izgleda poput autonomnih pametnih usisavača, koji se već sad prodaju u Hrvatskoj, ali ima jaču bazu i iznad njega se nalazi vertikalni stalak visine 171 centimetar s UV lampama tipa UV-C (254 NM) koje istovremeno osvjetljavaju cijelu prostoriju.

Ako lampe nisu uključene, robot ima autonomiju kretanja od osam sati. Za ponovo punjenje potrebna su mu tri sata. Robot pomoću UV-C svjetla uništava DNA i RNA molekule koje su ključan dio bakterija i virusa, a taj postupak je uspješan i za dezinfekciju površina u prostoru kao i za dezinfekciju zraka.

Ravnatelj Opće bolnice u Sisku dr. Tomislav Dujmenović izjavio je za portal Župan.hr da su ga smjestili na odjel infektologije nakon što su primili prvu oboljelu osobu od koronavirusa te ga već aktivno koriste i u drugim bolničkim prostorima.

“Smjestili smo ga na odjel infektologije, pa nakon odlaska osobe oboljele od korona virusa, robot detaljno dezifincira prostor, nakon čega je dolazak osoblja, ali i svakog sljedećeg pacijenta siguran”, kaže dr. Dujmenović.

Danska tvrtka Blue Ocean Robotics, čija je podružnica UVD Robots, upravo je za uspjeh s ovakvim robotima početkom ožujka primila nagradu od jednog od najvećih robotičkih udruženja u Uniji, euRoboticsa, koje je s Europskom komisijom pokrenulo javno-privatno partnerstvo u području robotike. EK je u razdoblju 2014-2020. za robotiku rezervirala 700 milijuna eura poticaja.
UV roboti poput ovog koji je razvila danska tvrtka u nedavnom testiranju u Taiwanu u bolničkim uvjetima doveli su do smanjivanja broja bakterija za 77 posto na intenzivnoj njezi i za 83 posto u operacijskim salama, a zbog toga se već koristi i u Kini, konkretno epicentru pandemije gradu Wuhanu.

Sredinom veljače, u jeku pandemije koronavirusa u Wuhanu, kineski distributer medicinske opreme Sunay Healthcare Supply ugovorio je suradnju s danskom tvrtkom UVD Robots. Plan im je robote koji se proizvode u Danskoj prodati u više od 2000 bolnica u Kini. Danska tvrtka navodi da trenutno imaju kupce za svoje robote u više od 40 država u Aziji, Europi i SAD-u. Inače, Kina je nakon prvog vala pandemije već počela raditi na razvoju i proizvodnji vlastitih UV robota, a planira ih koristiti čak i za dezinfekciju sredstava javnog prijevoza.

Svjetska zdravstvena organizacija inicijalno je potvrdila da UV lampe mogu uništiti koronavirus, ali je zatim to povukla i preporučuje da se UV lampe ne koriste bez nadzora profesionalaca. Naime, kućno i hobističko korištenje UV lampi može dovesti do raka kože, koji je smrtan kao i koronavirus pa stoga nije preporučeno eksperimentiranje. Za dezinfekciju od koronavirusa podjednako je učinkovit već i običan sapun.

Komentirajte prvi

New Report

Close