FOTO: Prosvjedi urodili plodom, počelo rušenje bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2023. u 12:52
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Rušit će se sedam objekata. Cijena uklanjanja objekata je viša od 300 tisuća eura, a račun će se ispostaviti bespravnom graditelju.

U uvali Vruja kod Makarske – jednom od simbola devastacije obale – počelo je uklanjanje bespravno izgrađenih objekata. Riječ je o nekretninama investitora Stipe Latkovića, javlja HRT.

Poduzetnik Stipe Latković na ovom području već dva desetljeća gradi svoj turistički resort. Rušit će se sedam objekata, počevši od pristupnog puta dugog 2 kilometra, lukobrana i svega onoga što se kroz godine dograđivalo.

Akcija rušenja sigurno će trajati više tjedana, ako ne i mjeseci. Cijena uklanjanja objekata je viša od 300 tisuća eura, a račun će se ispostaviti bespravnom graditelju.

Građani i aktivisti su, zbog devastacije na toj lokaciji, prosvjedovali više puta. Dočekali su jutros bagere uz pjesmu i šampanjac, presretni što se napokon počelo s rušenjem ilegalnih objekata.

“Hvala svima što ste sve ove godine podržavali našu borbu, bez građana i medija ovo ništa ne bi bilo moguće. Uspjeli smo dokazati da je kreativnoću, upornošću i kroz zabavu moguće ukazati na ogroman problem i riješiti ga”, rekla je Andrea Topić, aktivistica.

“Mi jesmo za to da se spusti u Vruju, ali kao do sada, to je zamišljeno kao odmorište. Nama je cilj da se to vrati ljudima, da se vrati prvobitna namjena. Kućice ostaju, one su prekrasne, to je kulturno-umjetnički spomenik, odlazi ono što je nakaradno, što je za masovni turizam”, rekla je Bruna Fistanić, aktivistica.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izvijestio je kako je tijekom svibnja u Hrvatskoj uklonjen 31 bespravno izgrađen objekt, a najveći postotak takvih objekata je na području Istre i četiri priobalne županije.

Tamo je u posljednje četiri godine obavljeno više od 7000 nadzora, pokrenuto više od 1300 postupaka rušenja i podneseno pedesetak kaznenih prijava. Na području cijele Hrvatske u zadnje četiri godine obavljeno je više od 32.000 nadzora i pokrenuto više od 7000 postupaka rušenja, koji su u tijeku.

Na temelju zakona se investitore obvezuje da sami uklone bespravno izgrađene objekte, u protivnom od njih se naplaćuju kazne. Na području cijele države naplaćeno je gotovo osam milijun eura kazni, od čega pet milijuna na području četiri priobalne županije.

Mikulić je također poručio da nije bitno jesu li vlasnici hrvatski državljani ili stranci.

“Na području Hrvatske ne može se bespravno graditi, bez obzira je li netko državljanin Hrvatske ili neke druge države”, kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close