‘Broj ilegalnih objekata u Istri nije moguće utvrditi’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2023. u 22:00
Župan istarski, Boris Miletić kazao je da je ključno da se što više gradova i općina uključi u borbu protiv devastacije prostora/S. Miljević/PIXSELL

Župan Miletić je rekao kako je od iznimne važnosti da se što više gradova i općina aktivno uključi u borbu protiv devastacije prostora.

Istarski župan Boris Miletić rekao je u četvrtak na sjednici Županijske skupštine, odgovarajući na pitanje SDP-ovog vijećnika Vilija Bassanesea, kako točan broj ilegalnih objekata nije moguće utvrditi, ali je ključno da se što više gradova i općina uključi u borbu protiv devastacije prostora.

Odgovarajući na pitanje SDP-ovog vijećnika što to Istarska županija, osim deklarativnog stava, konkretno čini i ima li sustavni način za borbu protiv bespravne gradnje te uzurpacije poljoprivrednog, šumskog i pomorskog dobra, župan Miletić je rekao kako je od iznimne važnosti da se što više gradova i općina aktivno uključi u borbu protiv devastacije prostora. Dodao je kako je važno i da se donose agrotehničke mjere kojima se onemogućuje postavljanje mobilnih objekata na poljoprivrednom ili šumskom zemljištu.

“Ima slučajeva bespravne gradnje i unutar građevinskih područja, međutim, definitivno je najveći problem izgradnje izvan tih područja, na poljoprivrednom ili šumskom području, a onaj vrhunac bezobrazluka je činjenica kada netko to učini u nekom od naših zaštićenih područja”, istaknuo je župan.

Dodao je kako jedinice lokalne samouprave sa svojim komunalnim redarima i mjerama koje mogu donijeti na predstavničkim tijelima mogu znatno pridonijeti zaustavljanju rasta broja mobilnih nelegalnih objekata te donijeti odluku o njihovu uklanjanju.

“Naravno da nitko od nas ne može sjesti u bager i krenuti u rušenje ilegalnih građevina jer to je u nadležnosti Državnog inspektorata, ali upravo na moju inicijativu i inicijativu brojnih gradova i općina, taj mehanizam se pokrenuo i krenuo u pravom smjeru”, poručio je Miletić.

Komentirajte prvi

New Report

Close