FOTO: ‘Ne postoji slika koja bolje pokazuje koliko oni mare za žene. Nimalo’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2022. u 09:18
FOTO: Ivana Kekin/Facebook

Do četiri sata u petak ujutro potrajala je saborska rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće koji je oštro napala desna oporba tumačeći da negira pravo na život nerođene djece, dok je HDZ poručio da ga neće podržati jer je prijedlog “nedorečen i nekvalitetan”.

Ovo je pamflet za javno prepucavanje i parazitiranje na osjetljivoj društvenoj temi, poručila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) tijekom gotovo devetosatne rasprave o zakonskom prijedlogu koji, po riječima Sabine Glasovac (SDP), osigurava dostupan i besplatan pobačaj.

Prijedlog je podržala cijela lijevo-liberalna oporba, što je s desnice protumačeno kao stjecanje političkih bodova na slučaju trudne Mirele Čavajde koja je svoje iskustvo s nefunkcioniranjem sustava ovih dana iznijela u javnosti.

Nezavisna Marijana Petir (Klub HDZ-a) predlagatelja je prozvala da “pobačaj naziva zdravstvenom skrbi, trudnoću izjednačava s bolešću, želi uvesti sterilizaciju i negira pravo na život”, dok je Stipe Mlinarić (Domovinski pokret) upitao koja je razlika između četnika i države koja ubija svoju djecu.

Nezavisni Hrvoje Zekanović usporedio je predloženo s rasnim zakonima Adolfa Hitlera.

“Vi ste na strani zla”, poručio je Zekanović predlagatelju, a prozvao je i zastupnike Mosta da sedam godina šute o ovom pitanju. “Sada će pokušati obmanuti javnost i prikazati se kao pro-liferi, a to nisu”, rekao je Zekanović i demonstrativno napustio sabornicu na samom početku rasprave.

Benčić: Embriji i fetusi nisu osobe 

Desni dio oporbe isticao je da život počinje začećem, a pobačaj ne smije biti preventivna mjera.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) im je poručila da hrvatski pravni sustav embrije i fetuse ne tretira kao osobe.

“Fetus nema OIB, adresu, ime i prezime. Zato nema ni zaštitu države koju imaju osobe”, ustvrdila je Benčić.

Premijera Andreja Plenkovića prozvala je da pet godina odbija izvršiti obavezu prema rješenju Ustavnog suda i donijeti novi zakon o pobačaju jer “ovakva rasprava u HDZ-ovim redovima ne odgovara njegovom umivenom briselskom licu u trenutku kada želi postati šefom EPP-a”.

Reagirajući na informaciju da četiri bolnice u Slavoniji i KB Sveti Duh u Zagrebu nemaju dostupan pobačaj jer su svi ginekolozi u prizivu savjesti, Anka Mrak Taritaš (GLAS) pozvala je premijera i ministra zdravstva Vilija Beroša da osiguraju funkcioniranje sustava.

“Pravo ginekologa na priziv savjesti ne smije ugrožavati pravo žene na pobačaj. Država mora osigurati pobačaj u javnozdravstvenim ustanovama”, poručila je Mrak Taritaš.

“Zašto netko specijalizira ginekologiju, ako zna da neće raditi pobačaje?”, upitala je.

Karlić (HDZ): Zašto bi HZZO plaćao pobačaj zdravoj i normalnoj trudnici?

Peđa Grbin (SDP) je ustvrdio da su u raspravi suprotstavljena tri svjetonazora – onih koji su  za pravo žene na izbor, onih koji to negiraju i onih koji nemaju stav. “Ova priča neće nestati dok pravo na izbor ne postane sveto pravo hrvatskog zakona i Ustava”, poručio je Grbin.

Mireli Čavajdi moramo biti zahvalni jer je osvijestila koliko u Hrvatskoj ne funkcionira sustav, koliko se  zakonski okvir ne provodi u praksi, istaknula je Dragana Jeckov (SDSS).

Urša Raukar (Možemo!) istaknula je poraznu činjenicu da se u hrvatskim bolnicama kiretažu obavlja bez anestezija, na živo, kao kazna ženama za pobačaj. Ginekolozi još urlaju na žene u takvim situacijama, ustvrdila je Raukar zatraživši da bolnice osiguraju ginekologe i anesteziologe bez priziva savjesti.

Mladen Karlić (Klub HDZ-a) predloženi je zakon ocijenio nedorečenim, nekvalitetnim i neusuglašenim s rješenjem Ustavnog suda.

“Nećemo prihvatiti ovaj prijedlog zakona, kojemu je cilj bio napraviti polarizaciju i iskoristiti nesretnu sudbinu jedne trudnice koja ima problem u 27. tjednu trudnoće, a ne s pravom pobačajem”, poručio je Karlić.

Ustvrdio je da 44 godine star zakon o pobačaju nije savršen, ali ga nije promijenio ni SDP dok je bio na vlasti te je pozvao oporbu da ne provlači tezu da se ukidaju prava žena.

SDP-ov zakonski prijedlog ocijenio je manjkavim jer ne razrađuje prekid trudnoće u kasnoj fazi, fizičke i psihičke posljedice tog čina, edukaciju i prevenciju, a sporno mu je i da se predlaže besplatan pobačaj, odnosno da ga financira obavezno zdravstveno osiguranje.

“Zašto bismo svi mi plaćali prekid trudnoće zdravoj i normalnoj trudnici?”, upitao je Karlić.

Mišel Jakšić (SDP) ustvrdio je kako na kraju proizlazi da je pitanje pobačaja najbolje bilo riješeno u socijalizmu. “I to će nam reći HDZ”, zaključio je.

“Rasprava o pravu žene na izbor. Tri su sata ujutro. Nema HDZ-a, no niti bilo koga iz desne oporbe. Ne postoji slika koja bolje pokazuje koliko oni mare za žene. Nimalo”, napisala je na Facebooku zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin.

Komentirajte prvi

New Report

Close