FOTO: Mate Rimac je gospodarstvenik godine, dodijeljene i ostale nagrade

Autor: Poslovni.hr , 02. prosinac 2019. u 21:45
Foto: : Borna Filic i Sanjin Strukic/PIXSELL

Gospodarski događaj godine po izboru žirija: Najava inicijalne javne ponude dionica Infobipa na burzi u New Yorku. Gospodarski događaj godine po izboru čitatelja – Refinanciranje roll-up kredita u Fortenova grupi.

Za čitatelje i žiri dileme nema – Mate Rimac gospodarstvenik je godine u Hrvatskoj i prema mišljenju publike i prema mišljenju stručnjaka. Titulu je ponio na dodjeli najprestižnije poslovne nagrade u zemlji “Gospodarstvenik i gospodarski događaj 2019.” koji već četvrti puta organiziraju Večernji list i Poslovni dnevnik. Što se tiče gospodarskog događaja, žiri je odabrao da je to najava inicijalne javne ponude dionica tvrtke Infobip na burzi u SAD-u, dok su čitatelji većinu svojih glasova dali refinanciranju roll-up kredita u Fortenova grupi. Nagrade su uručene na večerašnjoj svečanoj dodjeli u hotelu Westin koju je vodio Duško Ćurlić, a na kojoj su se okupili najutjecajniji poslovni ljudi, poduzetnici te državni čelnici poput ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata te ministra financija Zdravka Marića.

– Vjerujem da je jako važno slaviti uspjeh, ali ja volim reći da smo mi tek na početku te se nadam da ćemo i mi jednog dana biti uspješni kao svi ovi gospodarstvenici s kojima sam bio u konkurenciji – rekao je dvostruki pobjednik Mate Rimac koji je titulu naslijedio od čelnika Podravke Marina Pucara i predsjednika Uprave Adris grupe Ante Vlahovića, prošlogodišnjih laureata. Ove su godinu nominirani bili i osnivači tvrtke Infobip Silvio i Roberto Kutić, predsjednik Uprave Varteksa Nenad Bakić, predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen te predsjednik Uprave i suvlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi. Ipak, vođenje inovativne tvrtke koja je lider u razvoju električnih automobila i koja surađuje s velikim svjetskim tvrtkama, privlačenje investicija, planiranje proširenja pogona te zapošljavanje više od 600 ljudi nagradu su odnijeli u ruke Mate Rimcu.

U konkurenciji događaja godine prošle su godine nagrađeni početak gradnje Pelješkog mosta po mišljenju čitatelja te nagodba vjerovnika u Agrokoru po odabiru žirija, a ove su godine, osim odabranih, u konkurenciji bili izdavanje trezorskih zapisa Ministarstva financija kada se država prvi put zadužila uz negativnu kamatnu stopu, ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila te rezultati turističke sezone koja je prema dosadašnjim podacima već sad premašila lanjske rekorde.

– Trebat će nam još sigurno dvije do tri godine da izađemo na burzu no kada se to dogodi, sigurno će odjeknuti Hrvatskom – rekao je Silvio Kutić iz Infobipa koji broji 65 ureda diljem svijeta. Upravo je najava inicijalne javne ponude dionica te vodnjanske tvrtke na burzi u New Yorku proglašena gospodarskim događaj godine po izboru stručnog žirija. Iako tek kao oprezna naznaka, to je bez sumnje bila jedna od najvećih gospodarskih vijesti ove godine, a kada Infobip napravi inicijalnu javnu ponudu dionica to bi ga pogurnulo prema tituli prvog hrvatskoj ‘jednoroga’, novije kompanije čija vrijednost prelazi milijardu dolara.

Zaključenje aranžmana novog financiranja Fortenova grupe, čime je u potpunosti refinanciran SPFA zajam (roll-up) i osigurana srednjoročna stabilnost, kao i dugoročna održivost, rast i razvoj korporacije nastale iz Agrokora čitatelji čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika smatrali su pak najznačajnijim događajem godine. Objašnjeno je kako je angažman zaključen u trenucima najveće krize kada je tvrtki novac bio neophodan, a tim je kreditom simbolično zaključena sanacija Agrokora te prelazak u Fortenova grupu.

– Priznanje potvrđuje važnost koju refinanciranje ima za poslovanje Fortenova grupe kao jedne od najvažnijih kompanija na ovim prostorima, kao i neizravan utjecaj koji ova kompanija ima na gospodarstvo cijele regije – rekao je Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova grupe. Na današnjoj manifestaciji nagrađeni su i najbolji mali i srednji poduzetnici i to u tri kategorije – rast prihoda, zaposlenosti i investicija. Pobjednike su odabrali Poslovni dnevnik i stručnjaci iz analitičke kuće Bisnode, a laureati su tvrtka Electrocoin u kategoriji rast prihoda, tvrtka Securitas Hrvatska u kategoriji rast zaposlenosti te tvrtka Novo gaming u kategoriji rasta investicija.

Poticaj drugima Pri nominaciji i izboru stručni žiri stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo te predstavnika stručne i znanstvene javnosti vodio se prema pet kriterija, a to su izvrsnost u poslovanju, natprosječni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh, a u obrazloženju je navedeno kako su titulu ponijeli najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili utjecaj presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i poboljšavaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Čitatelji su pak imali prilike glasovati putem web portala. – U ovoj zemlji postoji jedna tiha i izvrsna Hrvatska, anonimni i uspješni poduzetnici koje želim potaknuti da izađu u javnost, da se pokažu i da daju nadu te poticaj i ostalima da se u Hrvatskoj isplati raditi i ulagati. Zato su ovdje Večernji list i Poslovni dnevnik, a naš je cilj bolja, uspješnija i inovativnija Hrvatska – rekao je Dražen Klarić, urednik Večernjeg lista koji je uz Poslovni dnevnik inicirao pokretanje ovog projekta čiji je cilj predstaviti najbolje kao poticaj drugima te isticati pozitivne primjere u Hrvatskoj.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close