Fakultet ekonomije i turizma iz Pule od danas izdaje dva znanstvena časopisa

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2015. u 16:36
Foto: Press

FET ima dugu tradiciju izdavanja znanstvenih časopisa, još od 1980-ih godina, kada je objavljivan časopis Gospodarstvo Istre.

Dekanica Fakulteta ekonomije i turizma „Dr Mijo Mirković“ u Puli dr.sc. Danijela Križman Pavlović i dr.sc. Marinko Škare predstavili su danas znanstvena dostignuća ove institucije na području  izdavačke djelatnosti. FET je od nedavno izdavač dvaju znanstvenih časopisa:  Review of Innovation and Competitiveness (RIC), čiji je prvi broj upravo objavljen, i drugog, etabliranog časopisa, Economic Research – Ekonomska istraživanja (RERO)- najbolje rangiranog časopisa iz polja ekonomije u Hrvatskoj.

FET ima dugu tradiciju izdavanja znanstvenih časopisa, još od 1980-ih godina, kada je objavljivan časopis Gospodarstvo Istre. Njega je od 2000.-ih naslijedio časopis RERO, a o svojoj 55. obljetnici FET je počeo s objavljivanjem i drugog međunarodnog znanstvenog časopisa – RIC.

„Riječ je o znanstvenom časopisu kojim se znanstvenoj, ali i široj gospodarskoj i cjelokupnoj društvenoj javnosti nastoje prezentirati nalazi istraživanja iz područja društvenih znanosti, s osobitim naglaskom na gospodarska stanja i kretanja u zemljama Jugoistočne Europe“ istaknuo je urednik  časopisa Economic Research – Ekonomska istraživanja dr.sc. Marinko Škare.  Časopis odlikuju sljedeće kvalitete: njegova međunarodna prepoznatljivost, otvoren pristup (open access) – radovi su međunarodno vidljivi i dostupni za besplatni pregled i preuzimanje (download), ima više od 150 recenzenata radova (90% stranih) čiji se broj konstantno povećava i jačanje njegova faktora odjeka (impact factor) kroz godine. 

Časopis Economic Research – Ekonomska istraživanja je dobio priznanje i od najstarijeg  i najvećeg akademskog izdavača u svijetu- Taylor and Francis Group (Informa UK limited) koji je prestižan je akademski izdavač, od davne 1778. Godine a od 2014.  u projektu sudjeluje 

Javnosti je predstavljen i novi znanstveni časopis Review of Innovation and Competitiveness namijenjen objavljivanju znanstvenih radova čiji su autori istraživači s visokoškolskih i znanstvenih institucija, kreatori politika, ekonomski stručnjaci i drugi vodeći intelektualci koji proučavaju inovacije i konkurentnost na mikro (razini poduzeća) i makro razini (razini nacionalnih gospodarstava).

U skladu s njegovim programskim opredjeljenjem, časopis će nastojati objasniti što se događa u utrci za globalnom inovacijskom prednosti, zašto se događa gospodarski pad najrazvijenijih gospodarstava 21.  stoljeća, utvrditi promjene i dinamiku inovacija i inovacijskih politika u svijetu.  Časopis će izlaziti kvartalno (četiri broja godišnje), te će se ubrzo pokrenuti postupak njegove indeksacije u međunarodno priznatim bazama. Glavni urednici časopisa su prof.dr.sc. Marinko Škare i prof.dr.sc. Danijela Križman Pavlović, a tajnica Katarina Kostelić. Uređivački odbor časopisa čine međunarodno priznati znanstvenici iz SAD-a, Australije, Kine, Italije, Poljske, Estonije, Litve i Hrvatske. 

Dekanica FET-a Križman Pavlović izrazila je zadovoljstvo : „Ovim velikim dostignućem Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i FET svrstali su se uz bok uglednih i prestižnih međunarodnih sveučilišta i fakulteta iz polja  ekonomije i upisali se na međunarodnu kartu znanstvene izvrsnosti“

Komentirajte prvi

New Report

Close