Evo s koliko godina Hrvati odlaze u mirovinu, ali i koliko su dugo u mirovini

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2024. u 08:44
Foto: Marko Juric/PIXSELL

Neki se na odlazak u mirovinu odluče tek nakon što navrše više od 30 godina staža, a ako u radnom odnosu ostanu i nakon 41 godine staža radi se o dugogodišnjim osiguranicima. Ipak, u statističkim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje se može vidjeti i kada u prosjeku Hrvati odlaze u mirovinu, ali i koliko su godina umirovljenici

Što se tiče same dobne granice za odlazak u mirovinu, ona za muškarce iznosi 65 godina i 15 godina radnog staža, dok je ona za žene trenutno 63 i šest mjeseci, piše Mirovina.hr.

Ipak, prosječna dob korisnika mirovina koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, gledajući starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu je u prosincu 2023. godine bila 72 godine i pet mjeseci. Točnije, žene u mirovini u prosjeku imaju 72 godine i devet mjeseci, a muškarci 71 godinu.

Prosječni mirovinski staž koji imaju osobe koje odlaze u starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu ukupno iznosi 31 godinu i dva mjeseca, pri čemu žene imaju 30 godina staža u prosjeku, a muškarci pak 32 godine i osam mjeseci.

Vrlo je zanimljiv podatak i o broju godina korištenja prava na mirovinu. U prosincu su tako korisnici starosne mirovine u mirovini bili 22 godine, korisnici invalidske mirovine 20 godina i tri mjeseca, a obiteljske 18 godina i devet mjeseci. Prema dobnim skupinama je najviše umirovljenih u dobnoj skupini od 65 do 69 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close