Dobre vijesti za umirovljenike: U travnju stižu uvećane mirovine, zna se i za koliko

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2024. u 09:22
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju.

Konačno je poznat posljednji podatak koji je bio potreban da bi se mogla izračunati stopa usklađivanja mirovina. Naime Državni zavod za statistiku danas je objavio podatke o prosječnoj bruto plaći za polugodište, a ona iznosi 1620 eura.

Poznato je i da je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju tri posto pa se sada može izračunati i stopa usklađivanja. Svoj izračun portalu mirovina.hr poslao je analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper. On tako kaže da stopa usklađivanja iznosi 4,26 posto.

Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju.

‘Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas 20. veljače neto i bruto plaće za prosinac 2023. godine: neto plaća iznosi 1191 eura, a bruto 1620 eura. Stopa rasta bruto plaća u drugom polugodištu 2023. u odnosu na prvo polugodište 2023. iznosi 4,8 posto, dok je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju tri posto. Prema tim podacima, usklađivanje od 1. siječnja 2024. godine prema omjeru 70:30 iznosi 4,26 posto. Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju’, objasnio je za mirovinu.hr Šemper.

Komentirajte prvi

New Report

Close