Evo kada umirovljenicima ovaj mjesec sjeda mirovina

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2023. u 10:11
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mirovine su od 1. siječnja povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti.

U srijedu 7. lipnja počinje isplata mirovina za svibanj 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, priopćio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici: www.mirovinsko.hr.

Mirovine su od 1. siječnja povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti (AVM), koja iznosi 10,86 eura (81,82 kuna), a stopa povećanja iznosi 5,37 posto. U tom su obliku prvi put isplaćene 6. travnja.

Proširen krug korisnika mirovine za isplatu jednokratnog novčanog primanja i na korisnike samo inozemnih mirovina s prebivalištem u RH

Kako bi se omogućila isplata jednokratnog novčanog primanja i korisnicima koji primaju mirovinu samo iz inozemstva, a do sada nisu imali pravo na isplatu jednokratnih novčanih primanja, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o dopunama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

U skladu s navedenom Odlukom, JNP isplatit će se korisnicima mirovina ostvarenih samo u državama s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva isplaćeno za mjesec travanj 2023. ne prelazi iznos od 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Dodatni uvjet je da ovi korisnici imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o iznosu mirovine za mjesec travanj 2023. kao i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovaj sustav je toliko lopovski i nakaradan, jer umirovljenici nikada neće moći koristiti posljednju mirovinu koju “dobiju” (njihovi nasljednici) i naravno dio pretposljednje! Teška svinjarija!

New Report

Close