Etičnu banku osnivamo po oprobanom receptu, akvizicijom

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2017. u 13:07
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zadruga za etično financiranje (ZEF) već gotovo dvije godine pokušava osnovati prvu etičnu banku u Hrvatskoj. Novi pristup bi ih, nadaju se, trebao konačno dovesto do cilja.

U razgovoru za portal Novac za sve upravitelj ZEF-a Goran Jeras otkrio je u kojoj je fazi osnivanje banke.

"Nakon odbijenice HNB-a razmotrili smo sve opcije koje su se kretale od preispitivanja odluke HNB-a i njezinog pobijanja pokretanjem spora pred Upravnim sudom ili podnošenja novog zahtjeva HNB-u, pa sve do preuzimanja postojeće financijske institucije u Hrvatskoj ili osnivanja banke u nekoj drugoj državi članici EU. Zahvaljujući tzv. EU passportingu banke s licencom u nekoj od članica mogu, naime, raditi u svim drugim državama članicama.

Razradili smo sve te scenarije i zaključili da je preuzimanje postojeće financijske institucije koja ima dozvolu za rad realna opcija, za što smo dobili podršku članova na Skupštini koja je bila održana 16. prosinca. Kod nas je to najuobičajeniji način ulaska na tržište koji su koristile i sve druge banke budući da u proteklih 20 godina nije izdana niti jedna nova licenca", rekao je Jeras te naglasio da još ne može reći o kojoj je banci riječ.

"To još uvijek ne mogu otkriti jer razmatramo nekoliko opcija preuzimanja, a u svima njima smo u fazi pregovora. Zbog klauzula o povjerljivosti ne mogu govoriti o kojim se institucijama radi. Rokovi su definirani samom voljom vlasnika postojećih institucija. Očekujemo da će se vrlo brzo, do kraja siječnja, znati rezultati pregovora, tako da bi najkasnije sredinom veljače mogli imati informaciju s kojom bi mogli izaći u javnost", rekao je Jeras.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close