Epidemiologinja objasnila o čemu ovisi kad bismo mogli prestati nositi maske

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2021. u 12:08
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Poručila je da se uvijek dobra odluka cijepiti, pa i u epidemiološki povoljnoj situaciji.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić bila je gošća Novog dana na N1 televiziji. Komentirala je manji interes za cijepljenje u općoj populaciji.

“Većina prioritetnih skupina je imala priliku za cijepljenje. Naravno da su razlike prisutne od županije do županije. Smanjenom interesu zasigurno pogoduje i trenutna epidemiološka situacija. Sve te stvari zasigurno su pridonijele nešto manjem interesu. U gradu Zagrebu se zasad takvo nešto ne bilježi, zbog velikog broja stanovništva”, rekla je Lovrić Makarić.

“Možemo povećati dostupnost cijepljenja”

Poručila je da se uvijek dobra odluka cijepiti, pa i u epidemiološki povoljnoj situaciji.

“Mislim da je logično upravo da se cijepimo i da se na takav način stvori imunitet. Kad pogledamo ove brojeve, zasigurno je procijepljenost pridonijela smanjenju broja oboljelih. Upravo prioritetne skupine jesu najviše opterećivale naš zdravstveni sustav, odnosno bolnice”, pojasnila je.

Ona ne misli da će doći do propadanja cjepiva jer interes za cijepljenje još uvijek postoji.

“Što se tiče osvještavanja ljudi o važnosti cjepiva, činjenica je da imamo kampanju otkad je stiglo cjepivo. Sa svim ovim javnim pozivima možemo povećati i dostupnost samog cijepljenja”, istaknula je Lovrić Makarić.

O prestanku nošenja maski: To ovisi o cirkulaciji virusa

Govoreći o cijepljenju školaraca rekla je da HZJZ zasad preporučuje prioritetno cijepljenje djece u toj dobi Pfizerovim cjepivom kod djece koja imaju određene komorbiditete.

Komentirajte prvi

New Report

Close