Evo kada bi se u Hrvatskoj mogle prestati nositi maske

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2021. u 08:13
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Da aktualno stanje s pandemijom covida-19 daje razloga za optimizam, smatra i epidemiolog dr. Branko Kolarić.

Što se tiče Hrvatske, do 21. svibnja prvu je dozu primilo 28,3 posto, a obje doze oko 10 posto stanovništva. O mogućnosti da cijepljene osobe prestanu nositi masku najčešće govori predsjednik Zoran Milanović, koji na sastancima u zatvorenom više uglavnom ne nosi masku. Ipak, epidemiolozi su oprezniji od predsjednika, pa je tako krajem travnja vodeći hrvatski epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) nagovijestio da bi se obveza nošenja maske mogla ukinuti krajem lipnja.

“Ako mi cijepimo 1,700.000 ljudi s dvije doze, već samim time se bitno smanjuje mogućnost prijenosa infekcije. Uz one koji su preboljeli i ljepše vrijeme, koje manje pogoduje širenju virusa, vjerujem da bismo stvarno mogli do šestog mjeseca skinuti maske. Samo do tada treba obaviti ovo što treba, cijepiti se i ne zaraziti se”, rekao je tada Kaić.

Da aktualno stanje s pandemijom covida-19 daje razloga za optimizam, smatra i epidemiolog dr. Branko Kolarić.

“Svakim danom broj cijepljenih u cijeloj Europi brzo raste, a cjepiva su visokoefikasna. Nošenje maski, kao i druge protuepidemijske mjere bit će ukinute postupno, kao što su se i uvodile. Američki CDC izdao je preporuku prema kojoj maske nisu obavezne ni u zatvorenom prostoru za cijepljene osobe. No, u SAD-u je cijepljen veliki udio populacije te se ovom mjerom pokušava motivirati i ostale na cijepljenje”, rekao je Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

“Rizik ovakvog poteza jest pogoršanje epidemiološke situacije, nemogućnost provjere je li osoba cijepljena, falsificiranje cijepnih potvrda i slično. Pratit ćemo njihov eksperiment. Mi se trebamo fokusirati na što brže cijepljenje, a mjera nošenja maski u zatvorenom prostoru gdje se susrećemo s ljudima s kojima inače nismo u bliskom kontaktu za sada treba ostati. Zaista je u ovom trenutku, kada imamo visokoefikasno cjepivo, šteta da se osobe koje čekaju cijepljenje nepotrebno zaraze”, naglasio je Kolarić, piše Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close