Eksplozija doslovno preko noći: U jednoj hrvatskoj županiji misle da su suočeni sa širokom cirkulacijom omikrona

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2022. u 13:43
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Navela je da na području županije nema “nekih mikro žarišta” virusa, nego da je u posljednjih desetak dan bilo “bezbroj žarišta”.

Omikron široko cirkulira na području Splitsko-dalmatinske županije gdje se u idućih desetak dana može očekivati porast zaraze, upozorila je u utorak voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti  županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Diana Nonković.

“Kroz narednih desetak dana ne očekujemo nikakvo smanjenje broja slučajeva, nego očekujemo još i porast”, rekla je Nonković novinarima i napomenula da tomu pridonose i okupljanja za nedavne novogodišnje praznike, ocijenivši da će u idućih nekoliko dana epidemiološka situacija i u drugim dijelovima zemlje biti kao što je sada u ovoj županiji.

Istaknula je da je omikron, novi soj koronavirusa, u županiju stigao od ljudi koji su bili u afričkim zemljama, gdje se i pojavio.

Po kliničkoj slici koja prati omikron varijantu, kazala je, epidemiolozi pretpostavljaju da “ova eksplozija doslovno preko noći” i ovoliki porast slučajeva zaraze svjedoče o širokoj cirkulaciji omikrona u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nonković je navela da se uglavnom radi o mlađim ljudima zahvaćenih zarazom, a u nekoliko zadnjih dana bolest se prelijeva i na radnu populaciju starosne dobi do 57 godina.

Početak petog vala zaraze, trajat će kraće nego prethodni

Odgovarajući na novinarska pitanja izjavila je da se radi o početku petog vala zaraze.

“Ako bi se peti val širio ovakvom brzinom kao što se sada širi, onda će sigurno trajati kraće nego prethodni valovi”, naglasila je.

Navela je da na području županije nema “nekih mikro žarišta” virusa, nego da je u posljednjih desetak dan bilo “bezbroj žarišta”.

Nonković je pozvala građane da ne idu na velike proslave i ne druže se s velikim brojem ljudi, nego da se “svi skupa malo primirimo da prođe siječanj i da se opet vratimo u jednu mirniju fazu”.

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 2205 obrađenih testova, utvrđene su 1302 novooboljele osobe pozitivne na covid infekciju, a umrlo je sedam osoba, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema izvješću splitskog KBC-a, u protekla 24 sata umrle su tri žene: 83-godišnjakinja i dvije 82-godišnjakinje te četiri muškarca u dobi od 85 godina, dvojica od 83 godine i jedan u dobi od 82 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

Među novooboljelim osobama, najviše ih je iz Splita (578), Solina (97),  Kaštela (82), Omiša (77),  Sinja (61), Dugog Rata (28),  Podstrane (25), Trilja (24),  Jelse (20),  Otoka (15), Staroga Grada (13).

Po 12 oboljelih je iz Baške Vode i Hvara, te po 11 iz Dugopolja  i Podgore te 10 iz Klisa.

Od ukupnog broja novooboljelih, 623 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1232 osobe su  u samoizolaciji na području Splitsko-dalmatinske županije

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 198 covid- pozitivnih osoba od kojih je 41 na respiratoru, izvijestili su iz Stožera.

Komentirajte prvi

New Report

Close