Ekonomski institut: Rast BDP-a ubrzao na 2,6 posto

Autor: Jadranka Dozan , 13. svibanj 2019. u 22:01
Industrijska je proizvodnja za 5,4 posto veća nego u zadnjem kvartalu 2018./Damir Špehar/PIXSELL

Iako je CEIZ indeks poslovnog ciklusa u ožujku blago pao, u prva tri mjeseca gospodarske su aktivnosti ojačale.

Prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) državni će statističari obznaniti za dva tjedna, ali prognostički modeli za prvi ovogodišnji kvartal sugeriraju blago ubrzanje gospodarske aktivnosti.

Tako analitičari HNB-a u najnovijem Biltenu ističu da model brze procjene upućuje na to da se realni BDP, nakon privremene stagnacije zabilježene krajem prošle godine, u prvom tromjesečju 2019. nastavio povećavati.

S istim zaključkom na zagrebačkom Ekonomskom institutu su popratili najnoviju objavu vrijednosti njihova CEIZ indeksa.

Iako je u ožujku ona blago smanjena, na tromjesečnoj razini taj indikator poslovnog ciklusa upućuje da se u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2019. godine povećao za 0,9 posto.

Istodobno, na godišnjoj razini, tj. u odnosu na prvi kvartal 2018. CEIZ nagovještava ponovno ubrzanje stope realnog rasta BDP-a na 2,6 posto (godišnja stopa u zadnjem lanjskom kvartalu bila je 2,3%). 

"Kretanje CEIZ indeksa sugerira da je ekonomska aktivnost u ožujku 2019. usporila u odnosu na veljaču kada je zabilježeno najveće mjesečno povećanje indeksa još od listopada 2016., a u prosjeku je ekonomska aktivnost u prvom tromjesečju ubrzala u odnosu na posljednje tromjesečje 2018.", objašnjavaju analitičari Instituta. 

U HNB-u uz svoju procjenu dinamike gospodarske aktivnosti ističu da se u prvom se tromjesečju intenzivirao rast realnog prometa od trgovine na malo, koji je u usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2018. porastao za 2,8 posto.

Navode i povećanje industrijske proizvodnje u tom razdoblju (najviše zbog snažnog rasta u siječnju) od 5,4%, s tim da je od glavnih grupacijama rast izostao samo u kategoriji energije. Mjesečni pokazatelji sugeriraju i rast građevinske aktivnosti u odnosu na zadnji lanjski kvartal.

Komentirajte prvi

New Report

Close