EIZ: U 2. kvartalu izgledan rast BDP-a od 14,5%

Autor: Poslovni dnevnik , 11. kolovoz 2021. u 16:14
CEIZ indeks u svibnju je porastao 11 indeksnih bodova/Igor Kralj/PIXSELL

CEIZ indeks – indikator poslovnog ciklusa kojeg su kreirali eksperti spomenutog Instituta, u svibnju je porastao 11 indeksnih bodova u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Ekonomski institut u Zagrebu jučer je objavio kako kretanje njihova CEIZ indeksa ukazuje na mogućnost snažnog napretka nacionalnog gospodarstva te da bi hrvatski BDP s obzirom na njegove vrijednosti u drugom ovogodišnjem kvartalu mogao rasti 14,5 posto.

Naime, CEIZ indeks – indikator poslovnog ciklusa kojeg su kreirali eksperti spomenutog Instituta, u svibnju je porastao 11 indeksnih bodova u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Osim toga, napominju iz EIZ-a, prosječna vrijednost indeksa za travanj i svibanj bila je za čak 15,2 indeksna boda veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je gospodarstvo bilo značajnim dijelom zatvoreno uslijed provođenja epidemioloških mjera.

“Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2021. snažno ubrzava u odnosu na isto razdoblje 2020. N

a osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo rasti za 14,5 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje.

Kretanje indeksa sugerira i da će tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju također biti pozitivna te bi trebala iznositi 1,2 posto”, kažu u EIZ-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close