Edukativni projekt ‘GESTA’ dobila je istaknuto priznanje i na nacionalnoj razini

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2017. u 10:07
Foto: Facebook

GESTA je proglašena najboljim projektom u Hrvatskoj u kategoriji kreativni i inovativni edukacijski program na Danu kreativnosti i inovativnosti u organizaciji udruge MRAK – Mreže za razvoj i kreativnost.

Gesta je projekt natjecateljskog karaktera koji je započeo s djelovanjem 2010.g. u Srednjoj školi Jastrebarsko te djeluje već sedam godina u kontinuitetu. Projekt je osmislila profesorica Barbara Baždarić koja je ujedno i nositeljica projekta. GESTA je dobila istaknuto priznanje i na nacionalnoj razini. Proglašena je najboljim projektom u Hrvatskoj u kategoriji kreativni i inovativni edukacijski program na Danu kreativnosti i inovativnosti  u organizaciji udruge MRAK – Mreže za razvoj i kreativnost.

Udruga MRAK je pred najuglednijim hrvatskim poduzetnicima i uglednicima iz javnog, znanstvenog i društvenog života u povodu Dana kreativnosti i inovativnosti u Hrvatskoj dodijelila renomiranu Nagradu za kreativnost i inovativnost u poslovnom i društvenom djelovanju u devet kategorija na svečanosti održanoj u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Dan kreativnosti i inovativnosti organiziran je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske te uz potporu Ministarstva gospodarstva, Ministarstva kulture, skupštine Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija i Udruge gradova.oduzetništva i obrta, Ministarstva turizma, Grada Zagreba.

Ovim se edukativnim projektom potiče učenička kreativnost , a GESTA je ujedno i vrlo prikladna platforma koja nudi slojevit pristup i multifunkcionalnu primjenjivost. Evaluacijski segment proglašenja najboljih je zapravo katalizator koji povečava stupanj motiviranosti kod sudionika. Osobni razvoj u kretivnom procesu bi trebao biti temelj socijalnog razvoja

Učenici u ovom projektu stvaraju kratkominutne predstave na zadanu temu, a sve predstave uključuju elemente glume, pjevanja i plesa. Učenicima se zadaju tri teme od kojih oni biraju jednu.

Razredni odjeli formiraju timove od desetak učenika i pripremaju vlastite inovativne predstave. Potom se organizira audicija i prolaze one najpripremljenije. Gotovo svake godine desetak razrednih odjela sudjeluje na GESTA-i, što zači da preko stotinjak učenika direktno sudjeluje u predstavama, ali ih u popratnim aktivnostima sudjeluje još pedesetak. Uz glavnu nagradu, dodjeljuju se i nagrade za „naj pjevača“, „naj glazbenika“, „naj glumca“, „naj koreografiju“, „naj kostimografiju i scenografiju“ te „multitalenta“.

Dodjeljuju se „gestići“-svojevrsni pehari koje izrađuje likovna skupina škole. Likovna se skupina ujedno bavi i popratnom scenografijom. Formiraju se timovi za produkciju, ozvučenje, rasvjetu, snimanje te organizaciju i logistiku provedbe projekta.

Lokalna zajednica, a i sam gradonačelnik Zvonimir Novosel , su pokazali izniman sluh i zainteresiranost za ovaj projekt te participirali u dijelu troškova.

Potrebno je oformiti i žiri. U samom početku su članovi žirija bili profesori iz škole, potom bivši učenici koji su sudjelovali u GESTA-i. Kako je GESTA poprimala ozbiljniji karakter, javila se potreba za vanjskim suradnicima. Neki od članova žirija na GESTA-i 2016. su bili renomirani glumci, književnici, , modni dizajneri i spisatelji . Bila je tu književnica Sanja Pilić, glumci Ivan Glowatzky i Damir Klemenić, stilistica i modna dizajnerica Vedrana Šehagić, SF spisatelj David Keleči , dok su 2017 članovi žirija bili glumac Ivica Pucar, pjesnikinja Marina Katinić, glazbenik Davor Gobac, dramski pedagog Denis Patafta i niz drugih.

Već nastaloj popularnosti ovog projekta svjedoči uvijek prepuna dvorana Doma kulture u Jastrebarskom tijekom proteklih godina gdje preko tristotinjak gledatelja prati program koji često traje i preko tri sata. U poslijednjih sedam godina porastao je broj učenika koji su se upisali na glumačku i likovnu akademiju.Djeca ovim putem spoznaju svoj umjetnički potencijal, a kako je i sam glumac Ivan Glowatzky rekao GESTA može biti i pozitivan rasadnik budućih talenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close