Zagrebačka tvrtka ‘pomela’ ino rivale: Angažirali ih naftaši, aerodromi i Ikea

Autor: Darko Bičak , 10. prosinac 2018. u 14:22
Krešimir Paić i Silvio Pregelj reuters/pd

Četverogodišnji ugovor za izradu sustava kontrole pristupa.

Zagrebačka visokotehnološka tvrtka Eccos dobila je nedavno vrijedan ugovor u Bruxellesu vrijedan oko četiri milijuna eura s Europskom komisijom. Naime, kako pojašnjavaju Krešimir Paić i Silvio Pregelj, direktori i suvlasnici Eccosa, radi se o četverogodišnjem ugovoru o unapređenju i održavanju elektroničkih i elektromehaničkih sustava kontrole pristupa ljudi i vozila u svih 80 objekata Europske komisije u Bruxellesu, uključujući i sjedište Europske unije u kojem se odvijaju svi glavni događaji i donose ključne odluke koje nam “kroje sudbinu”.

“Ponosni smo što smo nedavno u najjačoj europskoj konkurenciji uspjeli pobijediti i sklopiti četverogodišnji ugovor s Europskom komisijom. Taj je posao kruna našeg nastojanja da hrvatsku pamet, znanje i iskustvo izvezemo u Europsku uniju i to pod hrvatskim imenom i hrvatskom zastavom, a ne kao kooperanti velikih stranih tvrtki. Prilikom izlaska na strana tržišta namjera nam je što više raditi poslove cjelovitog elektroinženjeringa s dodanom vrijednošću u obliku naših programskih i projektnih rješenja, budući da za to imamo dovoljno znanja, kvalitete, iskustva i volje”, ističe Paić. U Eccosu priznaju da je i do prijave na natječaj EU-a došlo sasvim slučajno, stecajem niza podudarnosti, jer su njihove poslovne aktivnosti uglavnom vezane uz Hrvatsku i širu regiju. Naime, za ovaj posao je posredno zaslužan trend odlaska hrvatske radne snage u Zapadnu Europu. Nedavno ih je, priznaju, napustio kolega koji je budućnost potražio u sličnoj tvrtki u Belgiji.

Kako smo ostali u dobrim odnosima, nastavili smo se povremeno družiti i u tim druženjima smo shvatili da oni gore ne rade ništa bolje i kvalitetnije posao od nas te bi zapravo mogli izaći sa svojom snagom i znanjem na bilo koji natječaj u Europi. Kako je Hrvatska članica EU-a, odlučili smo iskoristiti prednosti toga te smo počeli pratiti natječaje u EU i došao je jedan koji nam je bio zanimljiv i na kojem smo u konačnici i pobijedili”, prisjeća se Krešimir Paić. Dodaje da se radi o projektu u kojem će do izražaja doći svo njihovo znanje i kreativnost jer će, u konačnici, i točna vrijednost ugovora ovisiti o tome što će naručitelju moći ponuditi i implementirati. Iako se radi o višemilijunskom poslu, u Eccosu kažu da im je on vredniji zbog referenci koje će njime steći nego zbog same vrijednosti konkretnog ugovora.

Eccos se bavi razvojem i implementacijom sofisticiranih rješenja iz područja elektrotehnike, informatike i sigurnosti. Ove godine su proslavili 20. obljetnicu, a trenutno imaju 115 zaposlenih, od čega je polovica diplomiranih inženjera, a godišnji prihod im je na razini od stotinjak milijuna kuna. Peić i Pregelj se prisjećaju da su im prvi poslovi bili ugradnja alarma po obiteljskim kućama, a prvi veliki posao im je bio u Rafineriji nafte Rijeka na projektiranju i izvedbi složenih sustava u elektrotehnici i tehničkoj zaštiti.

Monitoring za izvoz

Energetika im je i danas značajan sektor te su, s američkim partnerom, upravo razvili projekt monitoringa raznih cjevovoda (naftovod, plinovod itd.) za koji se nadaju da će pobuditi globalni interes.

Danas, vele, gotovo ni nema ozbiljnije tvrtke u Hrvatskoj s kojom Eccos u nekoj mjeri nije surađivao. Silvio Pregelj ističe da su posebno traženi kad neka tvrtka želi integrirati više različitih sustava u cjelovito rješenje. “U razvoju sustava se teži objedinjenju informacija sa svih perifernih uređaja i senzora koji su također sve ‘pametniji’. Tako prikupljene informacije obrađuju se raznim algoritmima i korištenjem umjetne inteligencije i na taj se način ponašanje sustava prilagođava konkretnim potrebama korisnika. Razvijamo vlastita programska i sklopovska rješenja koja koji su dio naših projekata (Epsimax, Orgman i ICMS). Naš razvojni tim danas ima dvadesetak inženjera”, kaže Preglej. Upravo su takva rješenja radili na obje Ikea robne kući u regiji, u Zagrebu i Beogradu, a gotovo da i nema zračne luke na ovom području gdje nisu prisutni. Iako pružaju niz elektrotehničkih i informatičkih usluga, u javnosti su vjerojatno najprepoznatljiviji po svojim sustavima pametnog parkirališta.

Jaki globalni partneri

Produkt njihove pameti su i sustavi koji se ugrađuju u Zagrebu i nizu ostalih gradova u Hrvatskoj i regiji, a najnoviji proizvod im je tzv. Pametni kiosk koji se već može vidjeti po centru Zagreba.

Naravno, fizički same parkirne aparate ne proizvode oni nego ih kupuju od partnera, a nakon toga u njih ugrađuju svoj softver i dobar dio hardvera.

“Novi parkirališni automati u Zagrebu predstavljaju pametne kioske koji, osim naplate parkiranja, omogućuju i informiranje turista, prodaju drugih raznih gradskih usluga, artikala itd. Imamo najjače svjetske partnere, a rješenja upotpunjujemo svojom integracijskom platformom Eccos Smart City Entablement Platform koja objedinjuje sve sudionike u procesu i nudi potpuno i cjelovito izvještavanje”, kaže Preglej.

Kao i većina ostalih tvrtki, tako i u Eccosu kažu da primjećuju nedostatak radne snage, posebice po pitanju privlačenja mladih inženjera, no da im za sada situacija nije alarmantna.

“Ljude u timu zadržavamo poticanjem kvalitetnih i otvorenih odnosa, ulaganjem u edukacije, mogućnošću napredovanja u skladu s ostvarenim rezultatima te stimuliranjem kvalitetnog rada i truda. Svojim ljudima nudimo sudjelovanje u sofisticiranim projektima u Hrvatskoj, zemljama regije i Europske unije te širenje znanja u razvoju softvera, hardvera, implementaciji kompleksnih inženjerskih rješenja, vođenju projekata i svim ostalim aspektima naših djelatnosti”, kaže Krešimir Paić. Tvrtka zasad ima centrale u Zagrebu i Sarajevu, uz urede u Splitu i Dubrovniku, a u tijeku je otvaranje i ureda u Bruxellesu. Intencija im je da sve više budu prisutni u zapadnoj Europi te da postojeći omjer prihoda s domaćeg tržišta i izvoza 80 – 20 u narednom razdoblju promijene.

U tom svijetlu ne isključuju ni otvaranja novih ureda po Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close