Državni inspektorat kao neovisan pod Vladom

Autor: Marija Brnić , 26. ožujak 2018. u 22:01
Inspektorat neće biti pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva, nego Vlade/Ivica Galović/PIXSELL

Glavna promjena jest da će se pod isto tijelo staviti i poljoprivredna inspekcija koja je po ranijem prijedlogu trebala biti samostalna

Zakon o državnoj inspekciji koji je prošlo ljeto u javnu raspravu dalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do danas nije došao na stol u Vladu, a kako se neslužbeno čuje, za javnu raspravu pripremljen je već novi, korigirani prijedlog istog zakona.

Kao i u prvom prijedlogu, plan predviđa objedinjavanje pod jedan krov svih inspekcijskih službi, njih desetke koje su reformom 2014. raspršene među pet ministarstava (rada, financija, turizma, gospodarstva i poljoprivrede). 

Porezna izdvojena
No, za razliku od lanjskoj modela, poljoprivredni i inspektorat za kakvoću hrane koji djeluju pri Ministarstvu poljoprivrede neće ostati izdvojeni, nego će također biti dio novog, jedinstvenog Središnjeg državnog inspektorata. Još uvijek nije sigurno, no čini se da će porezni i financijski nadzornici ostati pod ingerencijom Ministrstva financija. Novina u odnosu na prethodno rješenje jest da novi Državni inspektorat ne bi bio inkorporiran u Ministarstvo gospodarstva, kako je bio prvotni plan, nego bi bio ustrojen kao neovisan sustav odgovoran Vladi.

Upravo se navedene korekcije prema informacijama iz vladinih redova bile predmet kritika glavnog kandidata za mjesto glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića. Budući da su ti prijedlozi inkorporirani u novi zakonski prijedlog, gotovo sigurnim se drži da će, nakon što prođe potrebnu proceduru i bude usvojen, Mikulić biti novi šef novog inspektorata. Mikulić je i javno aktivno sudjelovao u promociji objedinjavanja inspekcija u jednistvenu službu, a za tu poziciju još iz vremena Oreškovićeve vlade, kada se tek počelo govoriti o reformi inspekcijog sustava, slovi kao najizgledniji kandidat.

U svom životopisu on ima godine radnog iskustva u Državnom inspektoratu, no ono što baca sjenu na njegovo potencijalno preuzimanje ovog odgovornog sustava je činjenica da se u međuvremenu profesionalno usmjerio u politiku, a trenutno je šef zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine u Zagrebu. Pozicija šefa Državnog inspektorata izuzetno je važna jer joj je zadaća suzbijati nezakonitosti u ponašanju gospodarskih subjekata, zahtijeva da taj posao obavlja samo iskustan profesionalac. I glavni autoritet za područje inspekcijske službe u Hrvatskoj, nekadašnji glavni inspketor Branko Jordanić kaže kako je važno da taj sustav bude izvučen iz ralja ministara i župana. 

Jordanić: Brana prevarama
"Sustav državne inspekcije brana je prevarama, on je početak i kraj stvaranja i funkcioniranja uprave i taj posao ne može voditi bilo tko", ističe Jordanić. Razbijanjem sustava državne inspekcije koji je proveden 2014. za vrijeme Zorana Milanovića, što je u to doba Jordanić javno kritizirao, nastala je, kako danas kaže, ogromna šteta u gospodarstvu.

Ilustracijom devastacije koja je uslijedila u inspekcijskom nadzoru on navodi masovnu pojavu proizvoda koji su ispod dozvoljenog standarda. Da bi se uspostavilo djelotvoran sustav inspekcije Jordanić kaže da je potrebno tri do pet godina. On u kreiranju novog modela nije sudjelovao, a zakonski model nakon što uskoro bude stavljen u javnu raspravu, te potom u saborsku proceduru, u praksi bi se trebao početi primjenjivati s početkom 2019. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close