Država bi u stečaju Diokija mogla izgubiti 270 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 02. prosinac 2013. u 22:01
Dugačak je popis Diokijevih državnih vjerovnika/PIXSELL

Ministrastvo financija potražuje 58 milijuna kuna, a dug HEP-u je 64 milijuna kuna.

Državi prijeti golem rizik da će u stečaju Diokija zapravo izgubiti pozamašan iznos svojih tražbina koje iznose ukupno oko 270 milijuna kuna.

Konkretnije, sve što potražuju razna tijela državne uprave i tvrtke u većinskome vlasništvu države! O koliko je velikom iznosu riječ, govori usporedba s ukidanjem poticaja na stambenu štednju, čiji se efekt u 2016. očekuje tek u neznatno manjem iznosu (200-tinjak milijuna kuna).U Diokijevu slučaju oko 30 različitih vjerovnika dolazi iz državnog sektora, no pritom nijedan od onih s velikim tražbinama nije hipotekarno osiguran. Pokazalo se to prilikom utvrđivanja tražbina u predstečaju Diokija, a ni u stečaju se, očekivano, neće pokazati drukčije. Tako, primjerice, među vjerovnicima iz redova tijela državne uprave po visini potraživanja prednjači Ministarstvo financija.

 

3milijuna

kuna premašuje iznos koji potražuje CO

Njegova tražbina koja je utvrđena u postupku pred Finom iznosi oko 58 milijuna kuna. Od državnih tvrtki, pak, najveće dugove Dioki je imao prema tvrtkama iz grupacije HEP te Petrokimiji. Tako obveze Diokija prema tvrtki Hep Operator distribucijskoga sustava Zagreb iznose oko 64 milijuna, a one tvrtki HEP Opskrba oko 59 milijuna. Petrokemiji je ostao dužan oko 400 tisuća kuna. Kad je riječ o srednje velikim državnim vjerovnicima, Croatia osiguranje potražuje nešto više od tri milijuna kuna, a u tom društvu su i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 1,6 milijuna te Hrvatske šume s milijun i Hrvatske vode s 1,3 milijuna. No, postoji još cijeli niz državnih vjerovnika čije su tražbine zapravo manji iznosi, ali je riječ o subjektima koje to jako pogađa. Glavninu tražbina imaju banke koje su debelo, tvrde neki, osigurane hipotekama, pa su zato opet krenule procjene da će upravo hipotekarni vjerovnici odigrati ključnu ulogu i sad u Diokijevu stečaju, kao što je to bio slučaj u ranijem predstečajnom postupku.

Ako se ne pojavi investitor koji će zadovoljiti interese banaka, tvrde neki, država koja je neadekvatno osigurana, kao i dobavljači koji potražuju oko 600 milijuna kuna, izvisit će. U takvom razvoju događaja navodno svim neosiguranim vjerovnicima prijeti da u stečaju ne naplate ni jedan posto svojih potraživanja. Najvrjednija imovina Diokija pod hipotekom je ona Hypo banke, te Zagrebačke, a u stečaju će biti moguće namirenje samo osiguranih vjerovnika iz imovine koja je hipotekarno opterećena. Drugim riječima niti HEP-ove tvrtke niti ostali manji državni vjerovnici neće biti u mogućnosti naplatiti svoja potraživanja. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

A za te novce bi mogli održati šest referenduma.

Za te bi novce izgraditi 520 stanova za socijalno ugrožene građane RH.

Za te novce smo mogli otvoriti preko 2.600 novih radnih mhesta.

Haračlija Linić i njegova Vlada su …..

nerealno je pisati o gubicima države zbog stečaja kad bi država i kroz predstečajnu nagodbu (kojaje propala) ostala bez najvećeg dijela potraživanja pa da bi članak bio korekno napisan trebalo je napisati koja je razlika gubitka za državu u stečajnom u odnosu na predstečajni postupak

vrlo je bljutav osjećaj čitati članak koji kao da je napisan iz priproste, tupave perspektive kojima linići i škegre gledaju na ovaj kolaps.

kao da je važno koliko će linićevi haračlije izgubiti milijuna, koje bi ubrali i opet podijelili svojoj beskorisnoj neradničkoj svojti.

ono što je dramatično važno jest da se gubi know-how stvaran mnogo desetljeća, koji je bio regionalno relevantan i koji je imao tržišnu snagu i tržišni smisao.

i koji bi opstao da nisu “ekonomisti” pod plaštom ideologija i “važnih” političkih koncepcija uzurpirali vlast u najvećim tvrtkama, rastjerali stručne ljude i uništili tvrtke do temelja.

zna li tko ijednu tvrtku u hrvatskoj u kojoj su linići i škegre upleli svoje prste a da nije pretvorena u prah i pepeo, osim u slučaju kad se proglasi državnim monopolistom i onda uz pomoć antiekonomske protekcije kao vampir siše krv iz zdravih tvrtki ili običnih građana?

mislim da takve tvrtke nema, a u ovom članku se cvili o tome da će linić imati manjak na bilanci nekoga svoga harač-računa.

to je kao da štakor plače dok pada s urušene grane koju je upravo oglodao…

New Report

Close