Druga velika investicija na Medvednici, konačno se ulaže u jedan od simbola grada

Autor: Bernard Ivezić , 27. ožujak 2018. u 14:00
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Toranj je izgrađen još davne 1976. godine, znači prije 42 godine, a nakon osamostaljenja Hrvatske vlasništvo nad njim dijelili su pola-pola OiV i HT. Botica nam je potvrdio da su otkupili HT-ov udio. O cijeni je rekao samo da je poslovna tajna.

Jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba i najviša građevina u Hrvatskoj (169 metara), TV toranj Sljeme, koji već četrdeset godina stoji zapušten, od iduće godine postat će turistička atrakcija.

Pri vrhu tornja, na čak 1114 metara nadmorske visine, otvorit će se najviši vidikovac u panonskoj Hrvatskoj. Sam toranj, dobit će rotirajući restoran te niz ugostiteljskih i inih sadržaja. Mate Botica, predsjednik uprave OiV-a, koji je na tu funkciju stupio sredinom prošle godine, kaže da su otkupili drugu polovicu vlasništva nad tornjem od Hrvatskog telekoma (HT), krenuli prema EU sredstvima i napravili prvi pomak u obnovi tornja investicijom u LED osvjetljenje. "Objekt Sljeme za OiV je strateški, usudili bismo se reći i najvažniji objekt, s obzirom na to da se s njega odašilju radijski i televizijski signali koji pokrivaju gotovo dva milijuna stanovnika što je polovica stanovništva Hrvatske", kaže Botica.

 

35 milijuna

kuna HT je lani zaradio od nekretnina, uključujući i TV toranj Sljeme

Pojašnjava kako je uz difuziju signala, što je OiV-u temeljno poslovanje, cilj i komercijalizirati toranj kroz podršku turizmu. Prve turiste na tornju očekuju do kraja trećeg kvartala 2019. "Svakako bismo otvorenje objekta povezali s otvorenjem sljemenske žičare. Ono što za sada imamo u planu je novo ruho vidikovca, a gdje bismo postavili teleskope s kojeg će korisnici moći uživati u pogledu na Zagreb i Zagorje", kaže Botica.

 

42 godine

star je TV toranj Sljeme od čega je javnosti bio otvoren svega dvije godine

Dodaje da je žičara važna zbog kontinuiranog priljeva posjetitelja. Prema najavama iz Grada Zagreba nova žičara trebala bi početi s radom već krajem ove godine, a imala bi kapacitet od 1500 osoba na sat. To znači da bi tik do tornja svakodnevno dovodila više od 15 tisuća ljudi. Čelnik OiV-a Mate Botica pojašnjava da će novi vidikovac, na 83 metra iznad vrha Sljeme, koji je u 42 godine rada tornja bio otvoren svega dvije godine i to zadnji put 1985., u novom izdanju biti natkriven i otvoren tijekom cijele godine. Odmah ispod najvišeg vidikovca u panonskoj Hrvatskoj, nalazit će se i najviši restoran-vidikovac u cijeloj Hrvatskoj. Plan je da to bude rotirajući restoran, također najviši ugostiteljski objekt tog tipa u Hrvatskoj. Kapacitet restorana procjenjuje se na do sto sjedećih mjesta.

"Želimo da gosti uz bogatu gastronomsku ponudu mogu uživati u pogledu od 360° obzirom da će restoran biti omeđen staklenim stijenama, a tlo će se rotirati i unutar sata  napraviti puni krug", kaže Botica. Dodaje da OiV ne želi ulaziti u ugostiteljstvo, jer mu to nije primarna djelatnost. Umjesto toga, pojašnjava, žele se udružiti s privatnim partnerom "koji posjeduje respektabilno iskustvo u toj djelatnosti".

 

169 metara

čini toranj Sljeme najvišom građevinom u Hrvatskoj

Botica ističe da će tog partnera tražiti javnom objavom, odnosno dražbom. a sve kako bi dobili "najprihvatljivije ponude na najprimjereniji period". O tome kad će biti objavljena dražba zasad ne komentira. I prije otvaranja vidikovca, a kamo li restorana i drugih sadržaja, bit će nužno provesti obnovu tornja i infrastrukture u njemu, među inima i liftova. Za to je OiV već krenuo s aplikacijama za korištenje sredstava iz EU fondova. Tako smo doznali i da je državna tvrtka lani u tišini postala isključivi vlasnik TV tornja Sljeme. Toranj je izgrađen još davne 1976. godine, znači prije 42 godine, a nakon osamostaljenja Hrvatske vlasništvo nad njim dijelili su pola-pola OiV i HT. Botica nam je potvrdio da su otkupili HT-ov udio.  O cijeni je rekao samo da je poslovna tajna.

 

1114 metara

nadmorska visina na kojoj će biti vidikovac

"Polazište za određivanje kupoprodajne cijene je procjena neovisnog procjenitelja koju su OiV i HT zajednički naručili i s kojom su se usuglasili, a do iznosa kojeg je OiV platio HT-u došlo se kroz pregovore koji su obuhvatili sve aspekte od trenutačnog stanja, potrebnih ulaganja u obnovu pa do uvjeta zakupa prema kojima HT plaća OiV-u za smještaj svoje opreme na objektu te novih poslovnih prilika", kaže Botica. Slično su rekli i u HT-u. Prema HT-ovom Godišnjem izvješću za 2017. kompanija je  od prodaje svih nekretnina uprihodila 35 milijuna kuna.

U HT-u naglašavaju da na TV toranj Sljeme otpada tek dio od tih sredstava. Nakon sređivanja vlasničke strukture,  OiV planira temeljitu obnovu tornja. U sklopu nje će osloboditi i dodatne etaže za iznajmljivanje. U podnožju tornja nalazi se nekoliko etaža koje su dosad bile zauzete s telekomunikacijskom opremom, ali kako se ona minijaturizirala, sada su slobodne.  U tvrtki su imali ideju da u dijelu tog prostora čak urede i vlastiti muzej. No, Botica ima širi pristup. "Prostor planiramo urediti za prodajne i stalne izložbe. Planiramo osigurati i prostor za prodaju suvenira i sitnih potrepština", zaključuje Botica.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Mate Botica vas je lagao. A ma baš ništa nije učinio od nabrojenog. Pa ni prvi korak – LED rasvijetu. Uposlenik sam vanjskog korisnika i često smo na tornju. Po uređajima curi voda, a cijene najma prostora su 500 kn + pdv mjesečno po svakoj antenici manjoj od 1m. U tom restoranu vidikovcu je močvara, voda ulazi zbog ne održavanja. Botica je potpuno nestručna osoba, sklona lažima i uveličavanju svojih nultih stručnih dometa, postavljen diobom izbornog plijena Karamarkove stranke samozvane domoljubne koalicije, kada je najuren iz SOA a Tim Orešković odbio ga je imenovat za šefa OTC-a. I Karamarko je rekao da če gradit nuklearke po Finskoj, pa ga odjebali kad su vidjeli da je nestručna osoba sa osnivačkim “kapitalom” od 20 000 kn. Nemojte očekivat da ćete na vidikovac. Taj UDBA klon zabranjuje čak i slikanje sa tornja, a što čete onda tamo.

miami, taj toranj je jedna od najviših telekomunikacijskih točaka na svijetu jer počinje negdje na cca 1.000 m nadmorske visine i nije to crkveni toranj a građen je tehnikom klizne oplate i svakako je graditeljski pothvat, pogotovo za ono vrijeme.

Da, tornjeva nam treba što više…nema sumnje..

Mogli ste bar napisati da je toranj sagradila Tehnika građevno poduzeće iz Zagreba ili to treba posebno platiti, ali kada netko izmisli da se ruši petlja na Držićevoj to je udarna vijest, naravno sa imenom izvođača i to prije četrdesetak godina. Toliko o našem objektivnom novinarstvu.

New Report

Close