Domaće tehnologije gospodarenja otpadom imaju svoju cijenu

Autor: Ivan Tominac , 20. rujan 2021. u 21:59
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Panel o novim tehnologijama ukazao na neke probleme.

Nove tehnologije u gospodarenju otpadom imperativ su dostizanja održivosti. U Hrvatskoj imamo konkurentne tehnologije, međutim veliki dio njih i dalje se financira iz europskih sredstava. Tehnix je već dugi niz godina prepoznat kao jedan od lidera u nuđenju tehnologija koje mogu doprinijeti zaštiti okoliša s visokom društvenom vrijednosti. Nude MO-BO-TO tehnologiju za potpunu reciklažu komunalnog otpada, a kako govori direktor Tehnixa Đuro Horvat, nove tehnologije, hrvatske tehnologije, imaju svoju cijenu, ali treba se fokusirati na društvenu vrijednost.

Jednostavnost teško prolazi

Tehnix je dobar primjer tehnologije koja je razvijena da bi se dobila čista frakcija, a kako govori neovisni stručnjak Viktor Simončič, inače najveći problem kod tehnologija jest što su komplicirane i ne donose 100-postotnu frakciju. “Jednostavne tehnologije teško prolaze zato što ih se zbog jednostavnosti teško prepozna. Kod natječaja se radi dokumentacija po tzv. žutoj knjizi, u natječaju se traži da se projekt izvede kako je naručitelj zamislio i to je problem’’, istaknuo je Simončič. Da bi se dobila sredstva iz Europske unije, moraju se zadovoljiti određeni uvjeti.

“Kada radimo studiju izvodljivosti, moramo izvrtjeti tri tehnološka rješenja. Prijedlozi koje konzultanti rade pritom moraju biti sigurni za okoliš, ekonomski održivi i priuštivi građanima’’, rekla je načelnica Sektora za fondove EU u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić. Kako dodaje, tehnologija se odredi kroz studiju izvodljivosti i ona se ne može mijenjati – to je pravilo.

Nije najsretniji način

Jedan od naših konkurentnih ponuđača inovativnih koncepata jest i tvrtka S.T.P. koja je danas poznata i po MOLOK polupodzemnim kontejnerima. Direktor tvrtke S.T.P. Marko Brnčić osvrće se na Zakon o javnoj nabavi, koji iz njegove perspektive nije uvijek najsretniji način nabave rješenja.

“Zakon o javnoj nabavi koji propagira nabavu najjeftinije robe i rješenja je rak rana hrvatske ekonomije. Sve se da nabaviti za vrlo mali novac, ali je stvar u tome da naposljetku to što ste kupili nije najbolje rješenje’’, dodao je Brnčić. Tek kasniji rezultati pokazuju da najjeftinija roba na koncu i nije najjeftinija, a razlog leži u tome što se zbog kvalitete mora brže mijenjati. Kako zaključuje, kod odluka o novim tehnologijama, treba se fokusirati na rješavanje uzroka, a ne problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close