Dok hrvatski stručnjaci pozivaju da se cijepljenje ne odgađa, cjepivo AstraZenece prate nove loše vijesti

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2021. u 08:41
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

‘Puno je važnije imati zaštitu’.

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske u otvorenom pismu od Stožera Civilne zaštite traže ograničavanje korištenja AstraZenecinog cjepiva na mlađe dobne skupine. Ističu da je sličnu odluku već donio niz europskih zemalja.

”AstraZeneca ne dolazi u obzir nikako za osobe kod nas starije od 65 godina. Svaka država je odredila dobnu granicu i napominjem svaka ta država isto tako je naručila i dobila to cjepivo, ali oni će ga iskoristiti za mlađe, a ne za starije. Za starije će se cijepiti sa onim cjepivom za koje je testirano i za koje je sigurno”, rekla je Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske.

Stručnjaci ipak pozivaju da se cijepljenje ne odgađa.

”Puno je važnije imati zaštitu, a ta zaštita će sigurno biti protiv teških oblika bolesti, protiv oblika bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju, odnosno bolničko liječenje ili oblika bolesti s najgorim, smrtnim ishodom”, komentira epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Sva cjepiva pa tako i AstraZenecino praktički 100 posto štite od takvog ishoda zaraze.

”U nekom idealnom svijetu bilo bi najbolje kada bi se starije osobe cijepile s mRNA cjepivima koja djeluju nešto efikasnije kod njih nego npr. cjepivo od AZ. Međutim mi ne živimo u idealnom svijetu i u ovom trenutku ćemo imati na raspolaganju daleko više doza AZ cjepiva nego ovih drugih. U tom slučaju bolje je uzeti cjepivo AZ nego uopće ne biti cijepljeni”, objašnjava Luka Čičin Šain, virusni imunolog, Centar za infektološka istraživanja Braunschweig.

Cjepivo AstraZenece prate nove loše vijesti. Američki Financial Times tvrdi da prvi rezultati studije na dvije tisuće sudionika pokazuju značajno smanjenu učinkovitost protiv novog, južnoafričkog soja koronavirusa.

”Ako ne reagira AstraZenecino cjepivo, onda pretpostavljamo da ne reagiraju ni druga cjepiva”, govori Pem Novosel.

Sva cjepiva koja su trenutačno na tržištu Europske unije daju se u dvije doze. Stručnjaci zato ističu važnost pravilnog cijepljenja.

”Ukoliko imamo izuzetno jak imuni odgovor i onda i jaku imunost protiv virusa, onda se ona prenosi i na sojeve virusa koji su srodni, znači južnoafrički ili drugi sojevi. Stoga je savjet da se ljudi koji se cijepe obavezno cijepe s oba dvije doze kako bi si pojačali imunost i kako bi imali šanse i protiv tih novih sojeva”, objasnio je Čičin Šain.

Osim što neke studije pokazuju da su otporniji na antitijela, stručnjaci smatraju da su britanski, južnoamerički i brazilski sojevi koronavirusa zarazniji. Proizvođači cjepiva ipak optimistično tvrde da će ih u slučaju potrebe moći lako doraditi, piše Dnevnik.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close