Dobre vijesti za vojnike: Evo koliko će od 1. rujna dobivati za stražu, terenski rad, dežurstva…

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2023. u 11:21
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Od 1. rujna pripadnici Hrvatske vojske mogu računati na nove, znatno više naknade za terenski rad, stražarsku službu i dežurstvo.

Riječ je o naknadama koje su bile ukinute 2014. godine, za ministra Ante Kotromanovića, a ponovo ih je uveo njegov nasljednik Damir Krstičević, da bi ih 2019. godine i povećao na razinu koja je ostala na snazi sve do danas.

Da će one nakon pune četiri godine ponovo rasti MORH je objavio u četvrtak, kada je u javno savjetovanje pustio odluku ministra Marija Banožića, po kojoj će vojnici od idućeg mjeseca za rad u terenskim uvjetima primati naknadu od 27 eura, umjesto dosadašnjih 130 kuna, odnosno oko 17,25 eura po danu, piše Večernji list.

Dan dežurstva 20 eura

Terenski rad subotama, nedjeljama i blagdanom ili drugim neradnim danom plaćat će se 32 eura, umjesto dosadašnjih 20-ak eura. Podsjetimo, radi se o naknadi koju vojnici primaju za vježbe, obuku i izobrazbu na vojnim poligonima, uređenje i pripremu vojnih i civilnih lokacija i terena, uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i sl., ako su po zapovijedi na terenu dulje od 10 sati u jednom danu.

Naknada za stražarsku službu dulju od 12 sati također se s prijašnjih 20 povisuje na 27 eura, subotom, nedjeljom i blagdanima na 32 eura, a odlukom je precizirano da se radi o unutarnjoj službi namijenjenoj fizičkom osiguravanju objekata, materijalnih sredstava i osoba, u skladu s važećim propisima.

Dan dežurstva će se, pak, umjesto sadašnjih oko 13,27 eura plaćati 20 eura, koliko je prije iznosila naknada za dan na straži ili terenu, a subotama, nedjeljama i blagdanom vojnici će za “dežurstvo u funkciji unutarnje službe koje se provodi u Oružanim snagama Republike Hrvatske u skladu s propisom kojim se uređuje unutarnja služba u Oružanim snagama RH” dobivati naknadu od 25 eura.

Naknade za stanovanje

Zbog čega se išlo na povećanje tih naknada nije objašnjeno budući da odluku u javnom savjetovanju ne prati i pisano obrazloženje, no lako je pretpostaviti da je riječ o dijelu ukupnog poboljšanja materijalnih prava vojnika u situaciji u kojoj je sve manje interesa za vojnu karijeru i u kojoj se sve manje mladih odlučuje za služenje vojske. Za razliku od drugih područja, manjak ljudi u vojsci se ne može nadoknaditi dovođenjem Nepalaca ili Filipinaca, zbog čega se ide na povećanje plaća i drugih materijalnih prava, što je uostalom plan i za sve druge državne službe. Uz novu odluku o naknadi za posebne oblike rada u službi, iz MORH-a je u četvrtak u e-savjetovanje puštena i odluka o visini naknade za stanovanje djelatnih vojnih osoba raspoređenih ili imenovanih na mjesto službe u kojem nema mogućnosti najma stana ili kuće. Visina te naknade također se nije mijenjala od 2019., od kada najviša naknada za stanovanje iznosi 2400, a najmanja 1300 kuna. Vojnici i časnici ubuduće će za stanovanje dobivati naknadu od 260 do 480 eura, ovisno o mjestu na koje su raspoređeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close